Hirdetés

Saját kábelnetet fektet egy brit falu



|

A lakosok szabadidejükben dolgoznak az optikai szálas hálózat kiépítésén.

Hirdetés

Pár nappal ezelőtt egy hír kapcsán már pedzegettük, hogy a kisebb magyar falvak lakosai számára a gyors és olcsó internet legfeljebb álom, hiszen a kérdéses településekre a beruházás kétségesen megtérülő költségeire hivatkozva a szolgáltatók nem húzzák be az optikai hálózataikat.


Ez természetesen nem csak nálunk van így, többek közt a 2001-es népszámlálás szerint 334 lakossal rendelkező brit Arkholme lakosai is éveken át bosszankodtak a nevetséges netkapcsolaton, mígnem a helyzetet megelégelve a B4RN projekt keretében a BBC beszámolója szerint nemrég maguk álltak neki kiépíteni a saját gigabites hálózatukat.


A helyiek által finanszírozott kezdeményezés előnye, hogy a szántóföldek tulajdonosai beleegyeztek a szálak földjeik alatt való áthúzásába, amelynek hála töredékére csökkent a szükséges kábelmennyiség. A B4RN projekt keretében a lakosok közösségi munkában eddig 40 kilométer kábelt fektettek le, ám a további 265 kilométernyihez szükségük lenne még 1,5 millió font finanszírozásra.


A gigabites kapcsolat egyébként havi 30 fontba (~10 ezer forintba) kerül a rendszerbe már bekötött lakosoknak. Az akciót kitervelők telekommunikációs céggé kívánják alakítani a közösségi megmozdulást, a finanszírozást és munkát végző lakosok részesedést kapnak majd a vállalatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.