Hirdetés

Saját műholdhálózatot terveznek a hackerek



|

Az internet cenzúrázására válaszolna a Hackerspace Global Grid.

Hirdetés

A hírek szerint hackerek saját kommunikációs műholdhálózat pályára állítását tervezik, hogy így harcolhassanak az internet cenzúra ellen. A műholdakat földi állomáshálózat segítségével folyamatosan követnék.

 

Az amerikai törvényhozás épp az ünnepek előtt tárgyalta volna a SOPA (Stop Online Piracy Act) törvényt, mely a netes kalózkodás felszámolására hivatott, a rendelkezések megvitatását és a szavazást végül az idei, 2012-es évre halasztották idő hiányában. A SOPA megengedné a jogtulajdonosoknak illetve az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, hogy blokolják azokat a pénzügyi tranzakciókat és hirdetéseket, melyeket jogsértő magatartással vádolnak. Ugyanez a rendeletcsoport azt is előírná, hogy az említett oldalak nem jelenhetnek meg a keresőoldalakon és a domain név regisztrátorok sem szolgálhatnának ki sáros oldalakra vonatkozó átirányítási kéréseket.

 

Csakhogy sok aggály merült fel technológiai szempontból és erkölcsileg is a törvényt illetően. Nyílt levelet írt a kongresszusnak ez ügyben Vint Cerf, az internet alapját is alkotó TCP-IP kommunikációs protokoll társalkotója és Robert. W. Taylor, az ARPAnet alapítója és sok más szaktekintély. Ebben figyelmeztették a törvényhozókat, hogy a SOPA félelmet és bizonytalanságot kelt és megkérdőjelezi az USA szerepét az internet világában, ami nagyon destruktív módon hathat a kutatásokra és a tudományra is. Paul Tassi, az Unreality.com tulajdonosa szerint a SOPA béklyóba verné az internet-ipart, mely a dinamikusabban fejlődik bármely más ágazatnál. Tassi szerint a SOPA szerzői a háttérben a RIAA és az MPAA érdekvédelmi szervezetek állnak, sokak szerint pedig a szavazó képviselők nem ismerik a különbséget a DNS, IM és az MP3 között. Általános - és jogos - vélekedés, hogy egy ilyen szigorú központi cenzúrát bevezető rendelkezés alapjaiban ásná alá az internet szabadságát. Nem mellesleg még a BSA sem támogatja a SOPA tervezetet és a világ legnagyobb IT vállalatai is közös levélben tiltakoztak ellene.

 

 

Sokan arra szólították fel az amerikai polgárokat a SOPA ügyével kapcsolatban, hogy mindenki tudassa országgyűlési képviselőjével, milyen veszélyeket lát az új törvényben. A BBC híre szerint a hackerek másként, egy független szatellithálózat felállításának tervével reagáltak. A berlini Chaos Communication Congress alkalmával felvázoltak egy új, globális és szabad hálózatot, mely a Hackerspace Global Grid nevet kapta. Nick Farr hacker-aktivista szerint a projektet elsősorban a tudásvágy hívta életre, megvalósítása során űr-álló elektronikai komponenseket és új űreszközöket fejlesztenek ki. A munkában Farr munkacsoportja mellett egy repülőgép-ipari kutatási kezdeményezés, a Constellation is részt vesz, mely mely összekapcsolt hallgatói projekteket is magában foglal.

 

 

Műholdak rakétával való űrbe juttatása nem éppen olcsó dolog, de az elmúlt években sok sikeres kísérlet zajlott le ballonokkal. Ezekből sokkal olcsóbb űreszközök építhetők, ám csak alacsony pályára lehet ily módon objektumokat feljuttatni. Az alacsony pálya hátránya, hogy bármely ország rendelkezik olyan légi eszközzel, amivel meg lehet zavarni, ki lehet ütni a műholdat. Másrészt a keringés nem stacioner, azaz a műhold nem állandóan ugyanazon pont felett lebeg, hanem folyamatosan változtatja a helyét, ennek folytán nehéz követni illetve fenntartani az összeköttetést földi pontokkal és más műholdakkal. A hatékonyabb és megfizethető követés érdekében egy német hacker csoport javasolta, hogy egyfajta fordított GPS módszerrel dolgozzanak: a tervezett rendszerben a műholdak fixen telepített, viszonylag olcsó földi állomások jelei segítségével határozzák meg helyzetüket.

 

Úgy tűnik, hogy a hackerek szerint a Hackerspace Global Grid lehet az internet szabad alternatívája illetve egy nem kontrollált szegmense a SOPA esetleges érvényre jutása esetén. Kérdéses egyelőre a törvény jóváhagyása is,

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.