Hirdetés

Snowden: „Újra megtenném”

|

A világhírű kiszivárogtató a titkosításról, a magánélethez való jogról és az NSA-ről beszélt az SXSW-n.

Hirdetés

A Nobel-békedíjra jelölt Edward Snowden, az NSA-dokumentumok kiszivárogtatója hétfőn telt házas élő videólőadást tartott az austini South by Southwesten (SXSW). Az informátor az amerikai hatóságok elől Oroszországba menekült, ezért nem tudott személyesen megjelenni a fesztiválon.

Hirdetés

Snowden Ben Wizner, az ACLU polgárjogi szervezet programigazgatójának kérdésére válaszolva felszólította az internetszolgáltatások fejlesztésével foglalkozó vállalatokat, hogy alkalmazzanak olyan titkosítási megoldásokat, amelyek segítségével megakadályozhatóvá válik az NSA kémkedése. „Megpróbálják felégetni a jövő internetét – jelentette ki. – Azok az emberek, akik ebben a teremben ülnek, ti vagytok a tűzoltók. Szükségünk van rátok, hogy rendbe rakjuk a dolgokat.”

Snowden egyetértett Christopher Soghoiannel, Wizner előadótársával abban, hogy olyan végpontok közötti titkosítási megoldásokat kellene bevezetniük a szolgáltatóknak, amelyek elkerülhetővé teszik, hogy az NSA megcsapolja a szervereket, vagy magát az internetes gerinchálózatot. Mint hangsúlyozta, nem az a cél, hogy „megvakítsák” az ügynökséget, hanem az, hogy gátat vessenek a tömeges adatgyűjtésnek. Snowden szerint az olyan titkosítási technológiák, mint például a Tor, biztonságos kommunikációt szavatolnak, de sokakat elijeszt a használatuktól az, hogy viszonylag nehéz az implementálásuk – annál is inkább, mivel a kevésbé megbízható csatornák használata rendkívül egyszerű. (Snowden Google Hangouts-on keresztül tartott előadást.)

Az informátor jövője bizonytalan; jelenleg ideiglenes tartózkodási engedéllyel Oroszországban él. Az USA illetékesei többször is felszólították, hogy térjen haza, és álljon bírság elé. Ennek ellenére, nem bánta meg, hogy úgy döntött, nyilvánosságra hozza az amerikai hírszerzés adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatos információit. „Hogy megtenném-e újra? Természetesen igen – mondta. -– Megesküdtem, hogy megvédem az alkotmányt, és úgy éreztem, [az NSA gyakorlata] súlyosan sérti az abban foglaltakat.”

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.