Hirdetés

Sony Ericsson K500i - tetszetős tudás és külső



|

Hirdetés

Az elmúlt fél évben számos új Sony Ericsson készülékkel ismerkedhetünk meg: itt van például a megapixeles kamerával is fölszerelt S700i, az okostelefonok koronázatlan királyának újabb ráncfelvarrása a P910i, vagy a kifejezetten a felső-középkategóriába sorolható, és gyönyörű kijelzővel megáldott K700i. Az utóbbi telefon kistestvérének tekinthető K500i némileg butított specifikációval, egyszerűbb kialakítással kedvező áron került a boltokba. Kézbe véve A K500i első kézbevételekor már érződik, hogy jó minőségű, de még sem csúcskategóriás telefonnal van dolgunk. A készülék meglepően könnyű és kisméretű, könnyedén elfér egy tenyérben is, de még így is használható marad. A sarkok lekerekítettek, az illesztése pontosak és a hátlap sem nyöszörög telefonálás közben. A kijelző felbontása kisebb lett a K700i-hez képest, de a 128 x 160 képpont élvezhető, a 65 ezer színről már nem is beszélve. Már a T610 esetében meggyőzött a gyártó, hogy kijelzők terén tényleg többet nyújtanak, mint az adott kategória, így elmondható, hogy a K500i képernyője az átlagosnál jobb. Bár az élességen lehetne némileg finomítani, de a színekkel meg voltam elégedve. A készülék tetején van az infra port, így némileg kényelmesebb a használata, és itt található a bekapcsoló gomb is. A telefon hátlapján legnagyobb meglepetésemre egy retesz védi a VGA kamerát, és ehhez még egy kis tükröt is mellékelt a gyártó. A kissé gyöngécske joystick jól használható, de kell hozzá pár nap, hogy megszokjuk. A két szokásos funkció gomb és a hívás fogadó/indító gombok megfelelő méretűek, ugyanez a numerikus gombokról már nem mondható el. A billentyűzetre is igaz, az az egyszerű megállapítás, hogy jobb az átlagnál. A jobb felső oldalon találjuk a WAP böngésző gyorsgombját, a bal oldalt pedig egy exponáló és egy hangerőszabályzó gomb vár az ujjainkra.
Szolgáltatások A telefonkönyvben 510 bejegyzést regisztrálhatunk, amely bőven elegendő egy hétköznapi felhasználó számára. Egy névhez 15 bejegyzést társíthatunk, amely már-már okostelefonok mennyiségéhez hasonlítható. A mellélékelt információk a név és számos telefonszámon túl még e-mail cím, weblap, kép, csengőhang, hívásparancs, ország, város, irányítószám és egy kis rövid jegyzet is lehet. A hozzárendelt kép viszonylag nagyméretű, de nem teljes képernyős. Korábban a Sony Ericsson T310-el az volt az egyik legnagyobb problémám, hogy SMS írás közben könnyedén meg lehetet telőzni a telefont, és így csak a memóriámnak volt köszönhető, hogy emlékszem-e arra az utóbbi 10 betűre, amit el akartam írni vagy sem. A K500i esetében ez a hiányosság már nem jelentkezik, a software kellően gyors, így valóban amit leírok az meg is jelenik a kijelzőn. A T9 rajongók is örvendhetnek, ugyanis megtalálható a készülékben ez a prediktív szövegbevitelt támogató alkalmazás. A billentyűk elfogadható minőségűek, bár egy kicsit lehetnének pontosabbak és nagyobb méretűek. A POP3 E-mail postafiók támogatja az IMAP4-et. A készülék természetesen teljeskörű MMS támogatást is élvez, így hangot, képet, szöveget és videót is mellékelhetünk az üzeneteinkhez. Az üzenetkezeléshez szorosan kapcsolódik a Barátok menüpont, amely egy gyors chat-elési lehetőséget kínál, egyetlen problémája, hogy hazánkban egyelőre még nem támogatják a szolgáltatók.
A szervező funkciók nem szoktak ebben a kategóriában egy telefon erősségei között lenni, de az elfogadató naptár mellett számológépet, ébresztőórát (amely kikapcsolt állapotban is ébreszt és MP3-at is rendelhetünk hozzá), jegyzet készítési lehetőséget, stoppert és visszaszámlálót is találunk. A telefon teljesen testreszabható, így a színsémákat, az akár animált háttereket és csengőhangokat is beállíthatunk a K700i-ből már jól ismert metódus szerint. Sokan kérdezik tőlünk, hogy honnan szerezhetnének be újabb témákat, az ő figyelmükbe ajánlom a gyártó wap oldalát, ahol számos lehetőség közül választhatnak. A készülék a Vodafone kínálatában is megvásárolható, csak sajnos a szokásos, általam nem kedvelt Live! menüvel és az ezzel járó gondokkal. A piros szolgáltatónál F500i-re keresztelt készülék infraportja szabadon használható korlátozás nélkül, az MP3 csengőhangokat viszont ezentúl a Voda Live! oldaláról kell majd letöltenünk, persze nem ingyen. Az F500i nem tartalmaz Barátok menüpontot és Splinter Cell játékot. A K500i rendelkezik a K700i-ből már ismert 3D motorral, így a Splinter Cell és egyéb igényesebb játékok már valódi vérpezsdítő élményben részesítik a felhasználót.
Adatkommunikáció Valahogy nem akarják meghallani a gyártók az újságírók nagy álmát, hogy egyszer majd nem kell rimánkodni a Bluetooth vezetéknéli kapcsolatért, de lehet, hogy csak én vagyok telhetetlen. Szóval a lényeg a lényeg, hogy a "kékfog" a K500i-ből is hiányzik, így marad helyette a már kissé elavult és lassú infra vörös kapcsolat. A GPRS Class10-nek viszont annál inkább megörültem, hiszen a WAP 2.0 böngészővel remek párost alkotnak, így nem lehet gond a gyors és élvezetes szörfölés, nem beszélve a csengőhangok és a Java alapú játékok letöltéséről. A HSCSD már csak hab a tortán, és még innen is van tovább: a SyncML szolgáltatással szinkronba hozhatjuk a telefonunkon tárolt adatainkat például a számítógépünkkel. Multimédia A beépített VGA kamerát egy kis elfordítható retesz védi, amit mindenképpen húzzunk félre, különben nem tudunk fényképezni. A kis tükör önarckép fotózásakor jöhet jól. A 640 x 480 pixeles felbontást kisebbre növelhetjük (320x240, 160x120), nagyobbra értelemszerűen nem. A kijelző kereső állapotban minden fontosabb információt közöl velünk a K500i. A digitális zoom funkció ezúttal 4x-eres, és a fényerővel egyetemben ezt is állíthatjuk exponálás előtt. Az elkészült alkotásokat MMS-ben küldhetjük tovább alaphelyzetben. Alkotásainkat keretekkel és egyéb effektusokkal fűszerezhetjük, színesíthetjük.
Meglepődve vettem tudomásul, hogy a K500i-vel még videót (3gp) is lehet fölvenni (176x144 illetve 128x96 képpontos felbontás mellett), amelyek hossza korlátlan lehet - minősége pedig erősen korlátozott. Most is elmondhatom azt az örökigazságot, hogy a szabadban nagy (természetes) fényerő mellett egész elfogadható képeket csinál a masina, de ha kevés a fény akkor zajos lesz, életlen és gyatra. A K500i képes MP3 csengőhangok megszólaltatására és ismeri a népszerűbb multimédiás formátumokat. A hangszóróval meg voltam elégedve, de a legnagyobb hangerő fokozaton kissé torzít a minősége. A már korábbról ismert Médialejátszó megfelel egy alapszíntű zenelejátszón alkalmazásnak, érdemes ezt használni. Sajnos az FM rádió már nem férrt bele a tervező mérnökök koncepciójába, úgyhogy ne is keressük. A MusicDj dallamszerkesztővel polifonikus csengőhangokat hozhatunk létre. Összegzés A remek ár/érték arányon túlmenően a kompakt méret, a kis VGA kamerát fedő retesz és az MP3 csengőhangok emelhetők ki a K500i palettájáról. Egy apró FM rádiót igazán belerakhattak volna, és természetesen a már milliószor emlegetett "a Bluetooth hiánya" sem okozott örömperceket. Ha valaki nem hajlandó a K700i-ért kifizetni azt a bizonyos összeget, akkor jóval olcsóbban fektessen bele a K500-ba, mert ebben a kategóriában jobbat úgy se talál.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.