Hirdetés

Sony Ericsson W550i - Walkman-mobilt mindenkinek!



|

Hirdetés

A doboz tartalma A W800i, általam nem kedvelt kapszulaszerű műanyag doboza sok kellemetlen pillanatot okozott, szerencsére a W550i esetében már a klasszikus papírcsomagolást kapjuk készhez. A doboz narancssárga – fehér színkombinációja már ismerős lehet az előd modell kapcsán. Az egységcsomagban a W800i esetében már az egekig magasztalt fülest találjuk, mellette a szokás USB-töltő kábelt, egy akkutöltőt és váratlan meglepetés gyanánt egy fehér elő- és hátlapot is mellékel a gyártó. Kézbe véve A SIM kártya behelyezése az akku kivételével történik, és a készülék egy rugós mechanikával szívja magába a kis eszközt. A telefon jól össze van rakva, kivallóan illeszkednek egymáshoz az alkotóelemek, az S700i-ből már ismert, 2 irányba is elfogatható mechanizmus biztosan teszi a dolgát. A felül található hurokantenna már a Z200 esetében sem tetszett, nem értem, hogy a Sony Ericsson mérnökei milyen, a fiatalok számára vonzó üzenetet látnak benne. A gombok minősége már korántsem ennyire meggyőző, a numerikus gombok például 2 vastag elemmel lettek elválasztva, ezért a 3 oszlopba rendezett gombsor használata nehézkes, mivel a billentyűk kellően mélyen ülnek a házban. A gombok nyomáspontosságával nem volt problémám. A navigációs gomb amilyen kidolgozatlan és nagyméretű egész kényelmesen használható. Módfelett tetszett az újgenerációs billentyűzár a telefon kijelzője mellett, amelyet csak fel vagy le kell tolnunk, és máris lezártuk a gombjainkat. A telefon csukott állapotában szemből nézve a legfontosabb funkciók érhetők el, és természetesen a zenelejátszáshoz szükséges eszközök is csak a parancsainkra vártak. A telefon jobb oldalán található a miniatűr infra port és a jó minőségű hangszóró. A Walkman funkció és a WAP böngésző külön gyorsgombot kapott a telefon elején. A W550i könnyen elfér egy kézben mindkét állapotában, de egy telefonhoz képest rendkívül vastagra sikerült, de legalább van súlya. Szolgáltatások A TFT LCD kijelző bár kisméretű, de igen éles és kontrasztos képet ad, de a telefon kialakítása lehetővé tette volna egy leheletnyivel szélesebb képernyő integrálását a telefonba. A W550i menürendszere a már jól ismert 3x4 ikonos megoldás, gyönyörű animációkkal és elképesztően gyors működéssel karöltve. Az üzenetkezelő fejlett e-mail klienst, T9 szövegbevitelt és teljes MMS támogatást (videó, hang, szöveg, kép) rejt magában. A telefonkönyvbe nem kevesebb, mint 1000 bejegyzést rögzíthetünk, rengeteg extra információval – név, telefonszám, e-mail, web, születésnap, postai cím, kép és csengőhang csatolás, csoportba rendezés stb. A W550i képes a SIM kártyán lévő adatokat külön megjeleníteni, majd azokat másolni a készülék memóriájába oda-vissza. Sajnos alapértelmezett telefonkönyvnek nem használhatjuk a SIM-et és a telefon memóriát egyszerre.
A szervező funkciók már ismerősek lehetnek, ide tartozik a fejlett naptár, az ébresztő, a feladatok, a jegyzetelő, a sok telefonból általam hiányolt stopper, és természetesen az elmaradhatatlan ébresztő. Innen kapcsolhatjuk be a kamera vakuját egy percre, amelynek fénye mellett könnyebben megtalálhatjuk a lakásajtónk zárját a sötét téli estéken. A Szórakozás menüpontban találjuk a játékokat: Extreme Air Snowboards - a tél szerelmeseinek, Gauntlet – mászkálós, Worms – kukacos-lövöldözős őrület. A MusicDj, a VideoDj és a PhotoDj csak a kreativitásunkra vár, zenét, videót és fotókat szerkeszthetünk ezekkel az alkalmazásokkal. Érdekes szoftver lehetne egy üzleti készülékben a Távvezérlés, amellyel prezentációkat, média lejátszót és PC-t irányíthatunk Bluetooth segítségével. Meglepő módon ide került a hangjegyzet (diktafon) funkció is, amellyel korlátlan hosszúságú hangfelvételt készíthetünk. Walkman mobil A beépített 256 MB-os memória normál MP3 tárolása esetén nagyjából 50-60 jó minőségű fájl tárolására alkalmas, amely 3-4 albumot jelent. Ez a W800i 512 MB-os Duo kártyájának pont a fele, sőt, még arra sincs lehetőségünk, hogy útközben egy másik kártyát rakjunk a W550i-be, ugyanis erre nincs lehetőség. Ha a belső memóriát maximálisan ki akarjuk használni, csínján kell bánnunk az egyéb multimédiás anyagok tárolásával is. Az MP3 lejátszó szoftverre most sem lehet panasz, ismerős lehet a W800-ból. A hangerőt jobb oldalt tudjuk szabályozni, a hangos verzió valóban fülsüketítő erővel hajtja meg a kiváló minőségű fülest. A fülhallgató remekül szűri a külső világ zajait, a mély hangok nem csak úgy búgnak a semmibe, hanem valóban basszus érzetük van, és a közép és magas hangokra sem lehet panasz. A hangszínszabályzó újfent teszi a dolgát, a széles sztereó funkció viszont nincs jótékony hatással a zeneszámok minőségére. A telefon bal oldalán található a Play/Pause gomb, amivel nem tudtam megbarátkozni. A Disc2Phone szoftvert én személy szerint nem kedvelem, így a szinkronizációs szoftver minden apró részletének felinstallálása után egyszerű USB tárként kezeltem a W550i-et. Az USB kapcsolat segítségével viszonylag gyorsan lehet számokat másolni a készülékre. Bluetooth-on keresztül is érdemes próbálkozni, de ilyen nagyméretű fájlok esetén könnyen megszakad a kapcsolat a két eszköz között. Az FM rádió és az MP3 lejátszó is képes multitask felhasználásra, tehát az FM sávon történő hírhallgatás alatt SMS-t írhatunk, szörfölhetünk a WAP-on vagy fotózhatunk is. Ilyenkor érezhetően nem lassul le a W550i. A rádió behangolása rendkívül egyszerű (navigációs gomb balra - jobbra), az RDS információk, pedig valóban megjelennek a kijelzőn. 20 csatornát tudunk elmenteni a memóriába. Amint egy adott alkalmazás igénybe veszi a hangszórót a rádióadás azonnal kikapcsol, majd miután befejeztük dolgunkat kapásból visszaáll az FM sávra.
1,3 megapixel A kamerával 1280 x 1024, 640 x 480 vagy 160 x 120 képpontos, kissé zajos és a kontraszttal is hadilábon álló képeket készíthetünk, a szokásos felőlem kamera elgondolás alapján. Autófókusz nem került a telefonba. Az optika csak csukott állapotban hajlandó működni, az exponáló gomb kézre áll, és a zoom funkció átveszi a szerepet a hangerőszabályzótól. A kereső egész gyors, a kijelző teljes terjedelmét használhatjuk. A felvételi mód lehet normál, panoráma (!), keretek vagy sorozat. Lehetőség van éjszakai felvételek készítésére. A fotófény talán segít valamit, ha fotózáskor kevés a természetes fény. A felsoroltakon túl extra effektusokat rendelhetünk az alkotásokhoz, szabadon állíthatjuk a fehéregyensúlyt, és a képminőséget is kiválaszthatjuk (normál vagy finom). Az elkészült fotót kapásból csak MMS-ben tudjuk elküldeni - az átméretezést megteszi a szoftver helyettünk. A Galériából lehetőségünk van Bluetooth-on, infra vörös porton vagy e-mailben továbbküldeni a képeket. Adatkommunikáció A Sony Ericsson továbbra sem kedveli az EDGE technológiát, így erről ezúttal is le kell mondanunk. Van helyette GPRS és HTML képes WAP böngésző, amellyel újabb számokat, szoftvereket tölthetünk le a telefonunkra. A Bluetooth ezúttal sem maradt ki a repertoárból, más mobiltelefonokkal és személyi számítógéppel is oda-vissza hibátlanul kommunikált, tíz esetből egyszer szakadt meg a kapcsolat. Az infra portot nem spórolta le a gyártó, így kisméretű fájlok továbbítására használhatjuk az infravörös kaput. Az USB kommunikációs lehetőség itt is adott, sőt még az akkutöltés is megoldható ezen a csatornán keresztül. Ne felejtsük el, hogy a 256 MB nem jelent végtelen tárolókapacitást! Összegzés A W550i önmagában egy megbízható, nagy tudású telefon, amelyben még egy nagyfelbontású kamerát is találunk. A bővíthető memória hiánya sajnos előrevetíti a telefon vegyes fogadtatását, mert a jóval fejlettebb W800i nem kerül annyival többe, hogy ne érné meg egy kicsit gyűjteni. A Sony Ericsson W550i akkumulátora megfelelően teljesített, aktív zenehallgatás, rádiózás, telefonálgatás mellett biztosan hozta a 3 nap működést egy feltöltéssel.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.