Hirdetés

Sulikezdés - jobb korán, mint későn



|

Hamarabb elérkezik az iskolakezdés ideje, mint azt sokan szeretnénk. De hogyan készüljünk rá? Tippek, javaslatok, eszközajánlók a PC World tollából.

Hirdetés

A PC World augusztusi lapszámának melléklete még nyár végén kíván segítséget nyújtani az iskolakezdésre való felkészülésben: ilyenkor a legalkalmasabb az idő arra, hogy felhívjuk a szülők figyelmét egy új számítógép, mobiltelefon, vagy akár notebook / táblagép beszerzésének fontosságára - nehogy már életünk értelmének égnie kelljen a többiek előtt megfelelő eszközök hiányában.

Mellékletünkben kivesézzük, hogy jelenleg milyen választási lehetőségek állnak rendelkezésünkre a piacon PC-k tekintetében - egyáltalán személyi számítógépben gondolkodjunk, vagy menjünk mi is a hordozhatóság irányába? Mi az a teljesítmény, ami már elvárható, adjunk-e lehetőséget gyerkőcünknek arra, hogy játsszon, vagy a "tanulni, tanulni, tanulni" szellemiségében maradjunk egy irodai tudású hardvernél.



Bár olvasóinkról feltételezzük, hogy új gép "beköltözése" esetén nem esnek kétségbe a teendőket illetően, azért felvetjük a hálózattal kapcsolatos kérdéseket is. Legyen egy közös hálózati adattároló, amihez minden gép hozzáfér, esetleg hasznosítsuk-e még a lecserélt régi gépet szerverként, vagy adjuk oda a mamának, hadd skype-oljon a távoli kollégiumba költöző csemetével mobilnet segítségével? Mik azok az otthoni hálózati megoldások, amik mindamellett, hogy olcsók és praktikusak nagyban növelik a komfortérzetünket is, egyáltalán akarjuk-e, hogy komfortosak legyünk?


Mindig felmerül iskolakezdés esetén a kiegészítők kérdése - ilyenkor fel kell mérnünk, mi az, amit az iskola gyakorlatilag már "elvár" a hallgatóktól, legyen az általános iskolai nebuló,gimis diák vagy szakdolgozatra készülő egyetemista. Érdemes jól körbejárni a különféle nyomtatási igényeket ("ciki, ha a hatos betűméretben nyomtatott puska maszatolódik"), lapolvasókat, adatarchiválásra alkalmas szoftvereket ("tényleg, szegény fák..."), hangfalakat ("szeptembertől a mi szobánkban van a koliban az összes buli"), egereket, adattárolókat, stb.

És ha már egyszer rábírtuk gyermekünket arra, hogy valóban tanuljon, vajon mi az az ergonómiai szempontból is ideális munkakörnyezet, amivel meg is marad a kedve ahhoz, hogy ne csak pizzával tömje tele a fejét íróasztalán könyökölve - milyen eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a tanuláshoz, munkához legoptimálisabb légkör alakuljon ki, kezdve magával a székkel, folytatva az egérpaddal, ergonomikus billentyűzettel, csuklótámasszal, USB-ről üzemelő fényforrással, stb.



Ha tanulásról van szó, alapesetben egy operációs rendszerrel, szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel és böngészővel megelégszik az egyszeri szülő, de azért jobb, ha tudjuk, milyen szoftvercsomagokkal könnyíthetjük meg életünket, vagy éppen tehetjük költséghatékonyabbá azt. Nyilván rendelkezésre állnak mind a felsorolt szoftverek mind más esetekben az "alapértelmezettként" vett termékek, de jó, ha tudjuk: vannak olcsóbb, jobb, sok esetben pedig speciálisan a célfeladatokra jobban adaptálható szoftverek is, amelyek ráadásul jogtiszta (és ezáltal léleknemesítő) alternatívaként kerülhetnek a gépre.

Badarság persze azt feltételezni életünk gyümölcseiről, hogy kizárólag tanulásra fogják használni laptopjukat vagy táblagépüket - érdemes kicsit elébemenni a várható veszélyeknek is és felszerelni megfelelő spamszűrővel, tűzfallal és egyéb biztonsági nyalánkságokkal a gépeket.
És ha már megvan minden, és gyermekünk könnybe lábadt szemmel remegve várja azt, hogy rászabadulhasson a gépre intsük türelemre egy pillanatra, és vessünk számot háztartásunk költségeivel - meglévő (vagy éppen kialakítandó) internet hozzáférésünk vajon még mindig a legolcsóbb / számunkra megfelelő sávszélességet biztosító csomag a jelenlegi kínálatban?

Tényleg nézzük azt a sok tematikus csatornát, vagy inkább más felosztású, olcsóbb, netán jobb határparaméterekkel bíró csomagot választanánk? A vonalas készülék és az ADSL is rendben van még, vagy már akkorát változott a nethasználati szokásunk, hogy jobban járunk a mobilnettel?



És ha már mobil: lehet rettegni! Ma már nem gyerek a gyerek, nem mobil a mobil, és nem kapcsolat a kapcsolat érintőképernyővel ellátott, netezésre alkalmas készülék nélkül! Szerencsére ezt azért a mobilszolgáltatók által kínált készülékek és csomagok árai is többé-kevésbé tudják követni, mindenesetre egy nagy sóhaj közepette itt is érdemes engedni a nyomásnak és átnézni az aktuális készüléklistákat és csomagajánlatokat. Összeállításunkban ezekről is szót ejtünk, segítünk szolgáltatást választani, már csak azért is, hogy ha mégis nagy lesz a számla, ne emelt díjas sms-ek és hívások miatt legyen olyan...

A PC World augusztusi lapszáma augusztus 4-én kerül a standokra, mi igyekszünk addigra minden fontos információt összegyűjteni azért, hogy nyugodt szívvel zárhassák olvasóink a nyarat. Addig is kellemes pihenést kívánunk mindenkinek!

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.