Hirdetés

Szabotálja az Apple a Bitcoint

|

Válaszul a történtekre néhány felhasználó szétverte az iPhone-ját.

Hirdetés

Annak, aki a Bitcoin szerelmese, nem lesz mostanában túl hasznos egy iPhone. Az Apple az utóbbi időben módszeresen és folyamatosan blokkolja az összes Bitcoinnal kapcsolatos alkalmazást, amelyekben a felhasználók Bitcoint küldhetnek és/vagy fogadhatnak. 

Hirdetés

Legutóbb a Coinbase Wallet nevű appját zárták ki az App Store-ból, mindössze néhány nappal azt követően, hogy az alkalmazás egyáltalán megjelent. Szintén eltávolították korábban a Gliph-et, amely csak úgy kerülhetett vissza a kínálatba, hogy eltávolították a legfőbb funkcióját, tehát a Bitcoin küldését és fogadását. A legszerencsésebb sokáig a Blockchain volt, amelynek több éven át sikerült bent maradt az alkalmazásboltban. A segítségével QR kódokat lehetett szkennelni, majd Bitcoint átadni. Két év után végül ezt sem kímélte az Apple. 

 

 

Mivel a bitcoinos közösség kivétel nélkül a Blockchaint ajánlgatta az új tagoknak, ezért érthető, hogy meglehetősen dühösek voltak. Az események későbbi fejleménye, hogy néhányan annyira mérgesek lettek, hogy képesek voltak szétzúzni az iPhone-jukat. Némelyik blockchaines macsétával verte szét az almás telefont, mások kalapácsot vagy puskát használtak. 

A Blockchain fejlesztői a sajtón keresztül próbáltak szembeszállni az Apple látszólagos cenzúrájával. A legfrissebb összeesküvés-elmélet szerint a cupertinói cég azért szabotálja az effajta az alkalmazásokat, mert közeleg a sokat pletykált saját fizetési rendszere, amelynek nem akar riválisokat hagyni. Ha az hírek egyébként igazak, akkor a PayPal egy ideje gőzerővel könyörög az Apple-nek, hogy vegye bele az ő rendszerüket is a saját megoldásába. 

 

 

Természetesen a blokkolásokat az is magyarázhatja, hogy Amerikában azok a cégek, amelyek lehetővé teszik a Bitcoin küldését és fogadását, szigorú szabályozások alatt működhetnek csak. A pénz továbbításakor erre azért van szükség, hogy megelőzzék a pénzmosást. Amerikában így az ilyen vállalatokat (és az ügyfeleiket, valamint a tranzakciókat) a FinCEN figyeli - a nehézkes és drága licencelési eljárást azonban eddig csak kevesen teljesítették. 

Az Apple meglehetősen makacs, ha egyszer valamit a fejébe vesz az App Store-ral kapcsolatban. Elég csak a pornó jellegű tartalmakra vagy a leértékelt appok keresőire gondolni. A Bitcoinnál nem tudni, hogy a problémát a bizonytalan jogi szabályozás okozza, vagy pedig tényleg más van a háttérben. 

 

 

Kicsit sem elképzelhetetlen, hogy nagyobb az esély a másodikra, elvégre az Apple mobil fizetési rendszerét egyre többször emlegették az elmúlt hónapokban. Állítólag annyira elszánt az almás cég, hogy a PayPalre nincs is szüksége ahhoz, hogy megalkossa és működtesse a rendszerét. Szintén valószínűsíti az újítást, hogy Tim Cook újra és újra "fantasztikus új dogokat" ígér, sőt, már azt is megerősítette egy ideje, hogy új termékkategóriákra is számíthatunk. Valószínűleg itt elsőként az iWatch-ra kell gondolni, de ki tudja: Apple TV helyett talán egy almás mobilos fizetési szolgáltatást adnak a kezünkbe, amellyel elfelejthetjük az aprópénzt és a műanyag kártyákat. Ami a Bitcoint illeti, addig is marad az Android. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.