Hirdetés

Szégyenfalra a felelőtlen autósokkal



|

Szégyenteljes, bár vitatható meglepetés érheti azokat, akik vezetés közben írnak SMS-t.

Hirdetés

Kétség sem férhet hozzá, hogy nem bölcs dolog a telefonnal babrálni vezetés közben, mert elég egy pillanatnyi figyelmetlenség és mire felnéznénk a kijelzőről, már bele is csattantunk az előttünk satuzó autóba, vagy ami még rosszabb, esetleg elütünk valakit. Nem véletlen, hogy hosszú évek óta tilos kézben tartott telefonnal hívást kezdeményezni és fogadni, bár sokan azóta sem foglalkoznak ezzel a szabállyal. San Franciscóban azonban mostanában igen kellemetlen meglepetés érhette azokat, akik hányják a fittyet és SMS-t írnak vezetés közben.

Hirdetés

A gizmodo cikke szerint a Texting While in Traffic (TWIT) projekt egy grafikus, bizonyos Brian Singer agyából pattant ki, akinek a koncepciója az, hogy a rajtakapott autósokat szépen kiteszi egy baromi nagy óriásplakátra, kiemelve azt, hogy éppen mit csinálnak ahelyett, hogy a vezetéssel törődnének. Singer agyában akkor kezdett motoszkálni valami, amikor ingázásra kényszerült a 101-esen és szembesült azzal, hogy milyen sokan nyomkodják a telefonjukat a volán mögött.

A képeket a twitspotting.com oldalon gyűjti és másokat is erre ösztönöz, de a weblapon van egy kis statisztika is, többek között az, hogy az összes baleset 80 százalékát a figyelmetlenség okozza, amibe természetesen beletartozik az is, hogy a sofőr éppen a telefont nézi és nem az utat figyeli. Az előbb leírtak nem lennének többek puszta lelkes polgári ténykedésnél, ha csak az interneten történne minden, ám a fotókkal dokumentált SMS-írók és telefonnyomkodók egy része viszontláthatja magát óriásplakátokon is, amit már bőven ki lehet bírni röhögés nélkül.

Brian Singer bízik benne, hogy így a telefonozók legközelebb talán kétszer is meggondolják, hogy ismét előkapják-e a kütyüt autókázás közben. Sőt, az ötletgazda azt kéri, hogy aki lát hasonlót és van lehetősége lekapni, töltse fel Instagramra, #twit hashtag kíséretében, ugyanakkor figyelmeztet, hogy ezt senki ne vezetés közben tegye. Azonban nem lehet elmenni a személyiségi jogok kérdése mellett, hiszen feltenni valakit valamilyen honlapra a beleegyezése nélkül, talán határeset, de óriásplakáton mutogatni...alighanem túlmegy a törvényességen.

Habár Singer szerint nyilvános helyen készítette a képeket és a rendőrségnek el kellene járnia az azokon látható személyek ellen, kérdéses, hogy nem ő üti-e meg a bokáját a végén? Ami a plakátokat illeti, próbált kalapozni az autózás biztonságával foglalkozó szervezeteknél, hogy finanszírozzák a projektet, de süket fülekre talált, végül saját költségén rendelte meg őket, így most 11 plakáton láthatóak a szabálytalankodó személyek.

Az pillanatig sem kétséges, hogy ha ez a dolog kicsiny hazánkban történne, akkor már rég leperelték volna a gatyát is Singer úrról, hiszen mifelénk a vétkeseknek általában több joguk van, mint azoknak, akik nem járnak tilosban. Igaz, nálunk erősen függ a bírságolás a járművek értékétől, hiszen egy bizonyos összeg felett valamiért nem zavarja a hatóságokat a tilosban parkolás, a kerékpárúton várakozás, a buszsávban közlekedés, illetve a hasonló szabálytalanságok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.