Hirdetés

Szilíciumos pletykák



|

Hirdetés

A jelenlegi 0,18 mikronos technológiát (amivel az Athlonok és a Duronok is készülnek) csak 2002 környékén váltja majd le a 0,13 mikrométeres megoldás. Addig azonban valamit ki kell találni, mert a nemrégiben bejelentett 1,7 GHz-es Athlon processzorok a „régi” méretben kritikusan sok hőt termelnének. A processzorok külső hűtésének fokozása helyett a probléma feloldása, hogy más alapanyagból készítik a procikat.
Ahhoz, hogy tisztázzuk a hátteret, egy rövid időre csapjunk át abszolút „hard core” technológia-fizikába! A chipek alapanyagaként használt szilícium a természetben három izotóp formában létezik, ami annyit jelent, hogy a három féle izotóp atomjai különböző neutronszámmal rendelkeznek. Alapesetben az alapanyag mindhárom izotóp módosulatot tartalmazza. Ez a három változat a Si-28, a Si-29 és a Si-30. A 28-as változat a leggyakoribb, 92%-os részaránnyal. A másik két módosulat mindössze 5 és 3 százalékkal bír. Az eljárás során a 29 és 30-as szilíciumot elkülönítik a leggyakoribb 28-astól, melyből azután a CPU készülne. Ez a nagy tisztaságú szilícium nagyságrendekkel kevesebb kristályrácsbeli hibát (diszlokációt) tartalmaz. Tudnunk kell, hogy a fémek hő- és elektromos vezetőképessége vegytiszta állapotban a legjobb, pont a kis diszlokáció sűrűség, azaz a kevés hibával rendelkező kristályrács miatt. Mindebből az következik, hogy a tiszta 28-as szilícium alapanyagnak 60%-kal jobb lesz a hő és elektromos vezetőképessége, mint az eddig használtnak. Ezáltal a működés során kevesebb hő termelődik, s az új alapanyag a hőt is jobban vezeti, ezért a termelt hő gyorsabban távozik a chip belsejéből.
A kaliforniai Isonics, amely ezt a tiszta alapanyagot előállítja, egyelőre tagadja a híreszteléseket, annyit azonban elárult, hogy "egy vezető processzorgyártó cég az újfajta alapanyaggal készült 1GHz-es processzoránál, 35 Celsius fokos hőmérsékletcsökkenést tapasztalt az eredetihez képest". Ez pedig meglehetősen sokat sejtető bejelentés.
Eltelik 1-2 hét, és az AMD „bevállalja” a pletykát, mi több rá is tesz egy lapáttal azzal, hogy bejelenti, hogy az 1,5GHz-es, „Palomino” kódnevű maggal szerelt Athlonok hűtőventillátor nélkül, csupán hűtőbordával működhetnek majd. (Bingo! Tehát a pletykának van alapja!) A prototípus az AMD Austini Fab25 gyárában készült. Arról nincsen azonban hír, hogy a processzor pontosan milyen hőmérsékleten működik ventillátor nélkül, annyit azonban tudni lehet, hogy a CPU kizárólag alumínium vezetékekkel rendelkezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.