Hirdetés

Távozik az NSA igazgatója



|

Keith Alexander tábornok és helyettese, John Chris Inglis jövő tavasszal távozik az ügynökségtől. A Snowden-kiszivárogtatások alaposan megtépázták a tekintélyüket.

Hirdetés

A Reuters szerdai riportja szerint 2014 márciusában vagy áprilisában távozik az NSA éléről Keith Alexander tábornok, a szervezet igazgatója. Alexander nyolc éve vezeti az Egyesült Államok belbiztonsági ügynökségét; tekintélyét alaposan megtépázta az idén tavasszal kirobbant megfigyelési botrány.

Az NSA nevük elhallgatását kérő tisztségviselői szerint Alexander helyettesével, John Chris Inglis-szel együtt maga ajánlotta fel a lemondását. A tábornok az ügynökség mellett az USA kiber-főparancsnokságát is vezeti; az elmúlt években ütőképes kiberbiztonsági alakulatot állított fel a hadseregen belül.

Hirdetés

Bukását valószínűleg az okozhatta, hogy Edward Snowden, az NSA egyik volt informatikusa májustól számos, az ügynökség adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatos dokumentumot szivárogtatott ki a brit Guradianon, a Washington Poston, a New York Times-on és más jelentős amerikai és európai lapokon keresztül.

Alexander, akit a Foreign Policy-nak nyilatkozó források csak „cowboyként” és a „big data naiv, de odaadó rajongójaként” jellemeztek, meghatározó szerepet játszott az NSA megfigyelési programjának elindításában. A Reuters szerint utódja Michael Rogers admirális, a haditengerészet kiberalakulatának parancsnoka lehet.

A The Verge szerint Alexander és Inglis leváltásával az Obama-adminisztráció „tiszta lappal indulhat”; az elnök a közelmúltban azt ígérte a választóinak, hogy alaposan felülvizsgálják a hírszerző szervezetek tevékenységét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.