Hirdetés

Tovább folytatódik a memóriaárak emelkedése



|

Hirdetés

A 128 Mbites SDRAM chipek ára Karácsony óta gyorsan emelkedik, ami legfõképpen a kereslet növekedésének, illetve az egyre szûkösebb készleteknek tudható be. A kereskedõk azt remélik, az emelkedõ árak visszaállíthatják nyereségeiket, egyelõre azonban kérdéses, hogy az árak miként változnak januárt követõen. Számos elemzõ szerint mindössze idõszakos áremelkedésrõl van szó, amely az idei elsõ negyedévben véget ér, és a DRAM árak újból leesnek. Mivel azonban az elmúlt egy év során a gyártók nagyrésze jelentõs mértékben csökkentette a DRAM-ok gyártási mennyiségét, könnyen elképzelhetõ, hogy a szûkös gyártókapacitás a közeljövõben is magasan fogja tartani az árakat.

A Dél-Koreai Hynix Semiconductor az elmúlt héten mintegy 30 százalékkal emelte 128 Mbites SDRAM chipjeinek darabárát, amely így elérte a 2 dollárt. A Hynix legnagyobb riválisa, a szintén koreai Samsung Electronics azonos mértékû áremelést hajtott végre 128 Mbyte-os PC133 SDRAM DIMM moduljainak körében.

- Októberben kezdtük emelni árainkat, mivel hiány alakult ki az SDRAM chipekbõl - mondta Tom Quinn, a Samsung marketing részlegének elnökhelyettese. - A szerzõdéses árakat novemberben kedtük emelni, amelynek hatása decembertõl vált érezhetõvé. Hogy ez az árszint fenntartható-e? Meglátjuk. Az elmúlt két hónap eladásai mindenesetre nagyon jól alakultak.

Bár a 30 százalékos áremelkedés jelentõs, egy átlagos számítógép árának még mindig alig 3 százalékát teszi ki a memóriamodul. Ipari szakértõk szerint azonban az Intel i845D chipkészletének kiadásával jelentõsen növekedni fog a DDR-SDRAM chipek, illetve modulok iránti kereslet, ami a nagyteljesítményû memóriák árának tartós és jelentõs emelkedéséhez vezethet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.