Hirdetés

Új fegyverek a lemezkiadók kezeiben



|

Hirdetés

A lemezkiadók a közelmúltban egyre drasztikusabb lépéseket tettek az interneten keresztüli illegális zenemásolás megfékezésére, és e trendnek még koránt sincs vége. Miután a RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) harca sikerrel járt a Napster és számos hasonló szolgáltatás leállításáért, a szövetség most új célpontok után kutat. Mint korábban megírtuk, a RIAA pert indított a fájlcsere szolgáltatások új generációjának képviselõi ellen is, ez a küzdelem azonban nehezebbnek igérkezik az elõzõnél, a felhasználók ugyanis az adott szoftvert készítõ cég közremûködése nélkül is tovább tudják használni a hálózatot.

A RIAA, valamint számos egyéb szervezet ezért újabb fegyverhez folyamodott: a fájlcsere hálózatok felhasználóit vette célba. Az elv meglehetõsen egyszerû, bár a megvalósítás már nehézkesebb. A kiadók egy új rendszer segítségével beazonosítják azokat a felhasználókat, akik nagymennyiségû zenefájlt kínálnak illegális letöltésre, és felszólítják internetszolgáltatóikat a kapcsolat megszüntetésére.

Mivel azonban a szolgáltatók saját jóhírük megvédése érdekében csak ritkán tesznek eleget a kérésnek, ez a megoldás önmagában nem bizonyult megfelelõnek. Egyes új rendszerek azonban képesek felhasználóként feljelentkezni a fájlcsere hálózatokra, majd miután potenciális fájlforrásra bukkantak, blokkolják azok elérését.

A hálózatok részleges vagy teljes blokkolásának módja azonban több szakértõ szerint kényes helyzetbe juttathatja a kiadókat. Az Egyesült Államokban ugyanis várhatóan elfogadásra kerül az a törvénytervezet, amely a számítógépes betöréseket terrorcselekményeknek minõsítené. A lemezkiadók szolgáltatásblokkoló rendszere pedig könnyen a számítógépes bûncselekmény kategóriába sodródhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.