Hirdetés

Új Gmail - kell ez nekünk?



|

A Google a héten olyan új kezelőfelület alá bújtatta a Gmail levelezőrendszerét, mely a korábbi designok hasznos elemeit igyekszik összecsiszolni.

Hirdetés

A "nagy" átalakulás, melyről már idén júliusban is olvashattunk november elsején kezdte meg hódító útját a fiókok ezrein keresztül. A legtöbb Gmail felhasználó (a Google applikáció fiók felhasználókat is beleértve) bizonyára már észlelte, hogy a felület jobb alsó sarkában egy rövidke üzenet várja belépéskor: "Váltás az új megjelenésre". Akik nem vették észre és szeretnének váltani, azok már most megtehetik vagy megvárhatják, hogy a szolgáltatás külseje automatikusan frissüljön. Azok számára, akik ragaszkodnak a már megszokott felülethez az utóbbi momentum (automatikus frissülés) már korántsem cseng olyan fényesen. Ezen felhasználóknak azonban nincs mitől tartaniuk, ugyanis a változások nagy részét főleg kozmetikázás eredményei teszik ki, de azért a fejlesztők néhány Gmail alapfunkciót is megbütyköltek.

 

A fentiek fényében és az eddigi tapasztalatok alapján nyugodtan elmondható, hogy a korábbi felhasználói élmény semmilyen csorbát nem szenved és a már megismert apró mesterfogások nagy része továbbra is alkalmazható az új külsővel felszerelkező Gmail esetében is. Érdemes tehát újra átfutni a Gmail mesterkurzus - 1. rész, illetve a Gmail mesterkurzus - 2. rész című cikkek hasznos tanácsait.

 

Az újdonságokra visszatérve: az arcfelvarrás következtében néhány korábbi téma már nem elérhető, de kárpótlás gyanánt a fejlesztők az iStockphoto-ról pár nagyfelbontású képpel kedveskedtek, és a korábban használt még meglévő témák automatikusan váltanak át a felcsiszolt verzióra (szerk.: sajnos néha el is csúsznak). Plusz pontot érdemel, hogy az ablak méretének váltásakor a Gmail kezelőfelülete megváltozott körülményekhez pillanatok alatt adoptálódik.

 


A második dolog, ami szemet szúrhat, hogy miközben mondjuk a beérkező leveleink között kutakodunk és lefelé görgetjük az egeret az oldalsó navigációs panel (a címkék és a chat) többé nem mozdul el; egy helyben marad. Ha már a navigációs panelnál tartunk érdemes annak is pár szót szentelni. A csevegőben megjelenő névjegyek mennyisége nem csak állítható (apró, kicsi, közepes, nagy), de a csúszkával akár több teret is biztosíthatunk számára. Amennyiben nem vagyunk azok a nagy csevegők, akár el is rejthetjük azt a bal alsó sarokban található "csevegés" gombra kattintva. Ugyan így járhatunk el a modulok esetében is.

 

 

 

 

A felület jobb felső sarokban található lenyíló fogaskerékgombbal (beállítások) elsősorban a levelek és a felületen található szöveges ikonok és címkék sűrűségét szabályozhatjuk (kényelmes, kellemes, kompakt). Ez a lehetőség főleg azok számára nyújthat extrát, akik rendszeresen más platformokról (mobil, tablet, pc) is látogatják a fiókjukat.

 

 

 

Régi Gmail felület

 

 

 

Új Gmail felület


A Gmail egyik alapvető funkciója, a beszélgetésnézet letisztultabb külsővel lett gazdagabb. Amellett, hogy az új megjelenése jobban illeszkedik az általános összképhez számos más előnye is van a változásnak. Kapcsolataink üzenetei mellett immáron azok profilképe is megjelenik és ez az apróság a sok résztvevős hosszú levelezések hozzászólásainak követése esetében különösen hasznos lehet.

 

 

 

 

Az elemeket, melyek korábban a beszélgetésnézetben az üzenetláncok oldalán vagy a tetején jelentek meg, most apró szürke ikonok váltották le, illetve lenyíló menübe csoportosították őket. Ennek következtében lehet, hogy pár extra kattintással többe kerül mire némely korábbi funkciót elérünk, de minden eddigi opció megtalálható. Ezen elrendezés legnagyobb előnye, hogy az üzenetek számára több tér marad.

 

 

 

 

A Google fő profilja, a keresés a Gmail felületen is fejlesztés alá került. Amennyiben a keresősávba pötyögünk minden úgy fog zajlani, ahogy korábban is, azonban ha a keresési beállításokat használjuk egy egészen más élménnyel ismerkedhetünk meg. A dátumtól megkezdve, a címzetten, a tárgyon keresztül szinte mindenre rákereshetünk, ami a levelező fiókunkban zajlik. Emellett a keresés alapján a szűrők definiálása sem tart tovább pár pillanatnál.

 

A Google RSS szolgáltatása, a Google Reader sem kerülte el a "végzetét" és a héten hasonló megjelenés felvarrást kapott, valamint a Google+ integrált szolgáltatásai közé is bekerült.

 

Összegezve: ha többi Google terméktől eltekintünk és a Gmail-t egymagában szemléljük, akkor felületének változásáról elmondható, hogy nem sok vizet zavar. Itt-ott kevesebbet kell görgetni, máshol többet kell kattintani ahhoz, hogy az eddig megszokott funkciókat elővarázsolhassuk, de a legtöbb alapszolgáltatása érintetlen maradt. Lényeges különbséget a rendszer keresője mutat, mellyel még egy rendezetlen fiók eltemetett levelei is hamar felkutathatóak, ha tudjuk, hogy miket is keresünk pontosan vagy, hogy körülbelül melyik évben, hónapban érkezhettek azok.

 

Sokak számára furcsának és a kezdetekben akár éles váltásnak is tűnhet az új külső. Ahogy telnek múlnak a napok és egyre többet használjuk az új felületet, úgy tárulnak fel majd az elveszettnek hitt beállítások. Az eddigiekben például a plusz/mínusz gombokkal dönthettünk egy levél fontosságának sorsáról, de most ez a funkció látszólag hiányzik. Valójában ott van: a feladó nevétől balra intézkedhetünk az ügyben.

 

A mostani tendenciák alapján feltehetőleg a Google többi terméke is részesül majd az egyen külső nyújtotta "egységből", az azonban kérdéses, hogy ez milyen mértékű integrációt von maga után.  

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.