Hirdetés

Új monitorcsatlakozó szabvány a láthatáron



|

Hirdetés

A DisplayPort ugyanis az előzetes információk szerint egy jóval fejlettebb, ráadásul végre egységes interfészt jelentene a digitális kijelzők, plazma-, LCD-, és projekciós kijelzők, illetve a katódsugárcsöves kijelzők meghajtásához.

A DisplayPort névre hallgató új technológia körüli munkát a Video Electronics Standards Association (VESA) felügyeli. A szabvány véglegesítése még közel fél évet fog igénybe venni, az első DisplayPort technológiát használó eszközök várhatóan már a következő évben elérhetőek lesznek a boltok polcain.

A DisplayPort több színt, nagyobb felbontást, magasabb frissítési frekvenciát és kevesebb kábellel megvalósítható csatlakoztatást hozhat magával. Az új interfész nem csak a külső, hanem a belső csatlakozásokat, tehát péládul notebookok kijelzőinek vagy LCD-monitorok kijelzőinek könnyebb csatolását is szolgálná. Az új szabvány használható lenne laposkijelzők és szórakoztatóelektronikai berendezések külső összekapcsolására is.

A VGA soha nem arra lett tervezve, hogy lehetővé tegye a nagyfelbontású videójel-továbbítást és így egyre kevésbé alkalmas feladatának megfelelő ellátására, ahogyan növekszik az igényelt felbontás és színmélység. A DVI pedig bár támogatja a HDTV-hez szükséges technológiákat, de nem teszi lehetővé, hogy a különféle készülékek képesek legyen egymással kétirányú kommunikációt folytatni. A jelek szerint a VESA eltökélt célja, hogy a hagyományos egyirányú grafikus csatlakozókat kétirányúvá alakítsa, ezáltal is csökkentve a szükséges kábelek számát, és növelve az eszközök együttműködésének lehetőségeit.


Az új szabvány egyesíteni kívánja az audio- és videojeleket is, hogy azok ugyanazon a kábelen keresztül közlekedhessenek az eszközök között. A sávszélesség emelésével pedig sokkal részletesebb és tisztább hangokra, képekre lehet számítani. A DisplayPort támogatói szerint a szabvány elsősorban a jelenleg használt VGA és DVI-csatolók leváltására hivatott. A VESA véleménye szerint ezek a széles körben használt technológiák már egyre elavultabbnak számítanak.

A DisplayPort további előnye a kisméretű "felhasználóbarát" csatoló, mely azt is lehetővé teszi, hogy a grafikus kártyákon vagy notebookokon több vékony monitorcsatlakozó kapjon helyet. A DisplayPort ezen kívül képes lesz párhuzamosan több audio- és videojel továbbítására mindkét irányban, támogatni fogja a Plug & Play technológiát, valamint a digitális jogosultságvédelem is be fog épülni a rendszerbe, korlátozva az illegális tartalmak lejátszását az érintett eszközökön.

A DisplayPort egy kicsit későn érkezik: egyre több szórakoztatóelektronikai terméken, DVD-lejátszón, plazma- és LCD-televízión található meg egy hasonló szolgáltatásokat nyújtó digitális csatlakozó, melyet HDMI-nek hívnak. A HDMI segítségével szintúgy lehetséges HD-anyagokat továbbítani a televíziók nagyfelbontású paneljaira, s emellett ugyanazon a vékony kábelen keresztül hatcsatornás Dolby Digital hang is továbbítható a házimozirendszerhez.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.