Hirdetés

Új technológia az illegális szoftverhasználat ellen



|

Hirdetés

A termékaktiválási rendszer lényege, hogy az újonnan telepített szoftvereket operációs rendszer esetében harminc napon belül, alkalmazások esetében az ötvenedik indítás előtt aktiválni kell, különben a rendszer csökkentett üzemmódra vált. Az aktiválást a felhasználó az Interneten keresztül, vagy telefon végezheti. Az aktiváláshoz semmilyen személyes adatot, vagy személyhez köthető információt nem kell megadni: a művelet Interneten keresztül egyetlen gombnyomással elvégezhető, míg a telefonos aktiváláshoz mindössze a termékazonosító kód bediktálására van szükség. A termékazonosító kód fejében a felhasználó megkapja az adott szoftverre vonatkozó egyedi aktiváló kódot, amelynek begépelésével a csökkentett üzemmódra váltás elkerülhető, illetve a csökkentett üzemmód megszüntethető. Azok a vásárlók, akik a Microsoft szoftverhez új számítógépre előtelepítve jutnak hozzá, valószínűleg már aktivált szoftvert kapnak, de egyes esetekben előfordulhat, hogy a vásárlónak kell a számítógépre feltöltött Microsoft szoftvert aktiválnia. A szoftvereiket mennyiségi szoftverlicenc formájában beszerző vállalatok termékenként egyetlen vállalat-specifikus aktiváló kódot kapnak, amely annyi telepítésre jogosít, ahányra a licenc-szerződés szól elkerülve ezzel az aktiválás telefonos, vagy internetes procedúráját.

Vityi Péter, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a termékaktiválás bevezetésének célja, a legális vásárlók védelme, a vállalatok informatikai vezetőinek támogatása, a legális viszonteladók versenyképességének megőrzése és nem utolsósorban a Microsoft szellemi tulajdonának védelme.

Az új technológiával a hazai felhasználók az Office irodai alkalmazáscsomag közeljövőben megjelenő új verziójában találkozhatnak először, ezt követően pedig bekerül a Windows operációs rendszer és a Visio rajzoló- és diagramkészítő programok következő verzióiba is. A termékaktiválási rendszer két éve sikeresen működik a világ hat országban, ez idő alatt mintegy hat millió aktiválást dolgoztak fel.

Temesvári Tibor, a Microsoft Magyarország terméktámogatásért felelős vezetője elmondta, hogy ügyfélszolgálatuk felkészült a termékaktiválási rendszer bevezetésére, a további műszaki fejlesztés és létszámbővítés tervezése pedig már az új rendszer figyelembe vételével történt, a várható szoftverértékesítéshez igazodva.

A Microsoft várakozása szerint a termékaktiválási rendszer és a korábban már bevezetett hologramos felületű CD-k rövidtávon is jelentősen csökkentik majd az illegális szoftverhasználatot - előbbi az alkalmi másolást, utóbbi pedig a vásárlók megtévesztésére irányuló szoftverhamisítást hivatott visszaszorítani. Az illegális szoftverhasználat az International Planning and Research felmérése szerint világviszonylatban 13 milliárd dollár, Magyarországra vetítve 38 millió dollár bevételkiesést okozott 1999-ben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.