Hirdetés

Új trójai támadja a Symbian mobiltelefonokat



|

Hirdetés

"Több olyan freeware és shareware oldalt találtunk, amely felkínálja a trójait tartalmazó "Extended Theme Manager" programot." - mondta egy interjú folyamán Mikko Hyppönen, az F-Secure anti-vírus kutatási igazgatója. "A vírus írója a Tee-222 nevet használja." A Skulls (koponyák) névre keresztelt kártékony program kiiktatja a az összes linket a készülékekben a Symbian rendszer-alkalmazásaihoz, mint pélául az e-mail- és a naptár-funkciók, és a menüben szereplő ikonjaikat koponyák képeivel cseréli ki. Az áldozatul esett készülékek használói így már csak hívásokat intézhetnek és fogadhatnak. A problémára az F-Secure már pénteken felhívta a figyelmet. Hyppönen szerint az "Extended Theme Manager" program első ránézésre "igen meggyőzően" tűnik fel egy freeware karbantartó eszközként, és ezért sok oldal nem is fáradozott a program ellenőrzésével vagy kipróbálásával a publikálása előtt. Mostanra a megfigyelt oldalak többségéről lekerült a program. Amikor az emberek az "extended theme.sis" nevű fájlt telepíteni akarják, a Symbian telefonok operációs rendszere figyelmeztet, hogy a szoftver nem rendelkezik a Symbian digitális aláírásával, és megkérdezi, hogy ennek ellenére akarjuk a folytatni a telepítést.




"Ez mindenképpen egy jó figyelmeztetés, csak az a probléma, hogy bármely magasabb szintű PC-felhasználó, aki rendszeresen tölt le programokat, az esetek 99 százalékában lát ilyen üzenetet, és ezért egyszerűen megnyomja az OK gombot. Tehát ez a figyelmeztetés nem igazán véd" - magyarázza Hyppönen. Ha már megtörtént a baj, a probléma egyik lehetséges korrigálása a telefon "hard reset"-je, amely visszaállítja a készülék összes beállítását a gyári állapotba. Sajnos a folyamat során elveszik minden személyes adat, mint például a telefonkönyvek és a naplók.



A Symbian operációs rendszert az idei év folyamán már megcélozta egy Cabir nevű vírus, amely a Skulls-hoz hasonlóan egy .sis fájlban terjedt. A Skulls-szal szemben, amelyik nem szaporodik, a Cabir hozzáférhető telefonok után kutatott a Bluetooth hatótávolságában, majd lemásolta magát az elérhető készülékekre.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.