Hirdetés

Új VIA processzorok a láthatáron



|

Hirdetés

A többi nagy chipgyártó céghez hasonlóan természetesen a VIA Technologies is képviseltette magát a szakma egyik leghíresebb rendezvényén, a Microprocessor Forumon, ahol a cég képviselõi több olyan új VIA processzorról is lerántották a leplet, melyek az elõttünk álló két-három évben kerülnek majd piacra. Jelenleg egyébként a VIA három különbözõ C3 processzort gyárt, a Samuel magra épülõ C5A-t, a Samuel 2-re épülõ C5B-t, valamint az Ezra magos C5C-t. A Samuel 2 óta a VIA már 0,15 mikronos gyártási technológiával gyártja a 64 KB másodszintû gyorsítótárral rendelkezõ processzorokat, azonban az ígéretek szerint 2002 elején a VIA is áttér a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiára, ugyanis az 1 GHz-es frekvenciájú Ezra chip már ezzel a technológiával fog készülni.

Le kell szögeznünk, hogy a közeljövõben napvilágot látó VIA processzorok architektúráiban nem lesznek lényegesebb módosítások. A jövõ év elején tehát piacra kerülnek a C5C (Ezra) chipek utódai, melyek C5M (Ezra-T) névre hallgatnak, és lényegében olyan, némileg módosított C5C chipek lesznek, melyek a Tualatin magos Intel processzorok fogadására alkalmas FC-PGA2 foglalatú alaplapokban lesznek hajlandóak mûködni. Az ígéretek szerint a C5M processzorok megjelenése után nem sokkal debütálnak majd a C5N típusjelzésû új VIA processzorok, melyek 0,13 mikronos gyártási technológiával készülõ réz-alapú chipek lesznek. Az eredeti Ezra magon végrehajtott több apró módosításnak köszönhetõen 2002 közepén a leggyorsabb VIA processzorok már 1,2 GHz-es ketyegnek, azonban kérdéses, hogy ezen chipek teljesítménye akkoriban mire lesz majd elegendõ.

2002 közepén várható az új C5X típusjelzésû VIA processzorok debütálása, melyekben a pipeline szakaszok száma 12-rõl 16-ra nõ, így pedig a gyártási technológia finomítása nélkül is növelhetõ a chipek frekvenciája, egészen pontosan 1,5 GHz-ig. A C5X esetében további teljesítménynövekedéssel kecsegtet, hogy az ALU és az FPU végre nem a processzor frekvenciájának a felén, hanem a teljes frekvenciáján fog mûködni. A C5X 64 KB L1, és 256 KB L2 cache-sel fog rendelkezni, a chip "light" verziója, a C5XL pedig csak 64 KB L2 cachememóriával lesz ellátva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.