Hirdetés

Újraindítanák az internetet



|

A Reset the Net Day mozgalom alapítói az internetes megfigyelés ellen tiltakoznak az NSA-botrány kirobbanásának első évfordulóján.

Hirdetés

Két tucat IT-vállalat és civil szervezet közös mozgalmat indított az internetes megfigyelés ellen. A Fight for the Future vezette összefogás olyan eszközökkel akarja felvenni a harcot az NSA-vel, amelyeket a 2012-es, meglehetősen elfuserált szerzői jogi törvényjavaslat elfogadása ellen kampányoló jogvédők is bevetettek.

A társulás június 5-re, az NSA-botrány kirobbanásának évfordulójára hirdette meg „Reset the Net Day” nevű akcióját. Edward Snowden kiszivárogtatásainak köszönhetően egy évvel ezelőtt ezen a napon jelentek meg a világsajtóban az első híradások a PRISM-ről.

„A kormányzati kémeknek van egy gyengeségük: bárkit meghackelhetnek, de nem hackelhetnek meg mindenkit – hangoztatták videoüzenetükben a szervezők. – Az NSA-hez hasonló szervezetek működése azoktól a hálózatokról összegyűjtött adatoktól függ, amelyeket nem védünk megfelelően. A hibáinkra támaszkodnak, hibákra, amiket elkerülhetünk.”

A fejlesztőkre és az üzemeltetőkre is számítanak

A Fight for the Future kezdeményezésében résztvevő szervezetek arra biztatják a fejlesztőket, hogy bővítsék a felhasználók adatainak védelmét szolgáló, „NSA-biztos” funkciókkal a mobil alkalmazásaikat, és olyan biztonsági megoldásokkal erősítsék meg a weboldalaik védelmét, amelyek, mint az SSL és a HSTS protokollok vagy a perfect forward secrecy (PFS) technológia, biztonságosabbá teszik az online kommunikációt.

A szervezők arra kérik a mobilappok és a weboldalak üzemeltetőit, hogy június 5-én tegyék fel a kezdőoldalukra a Reset the Net splash screenjét. A felhasználókat egy ingyenes, titkosított csevegést, telefonálást, SMS-ezést, e-mailezést és egyéb adatvédelmi megoldásokat kínáló szoftvercsomaggal próbálnak segíteni, amelyben egyebek mellett az Adium, a Pidgin, a Textsecure, a Redphone és a GPG is megtalálható.

Hirdetés

A társulás tagjai között olyan ismert vállalatok szerepelnek, mint a Reddit, az imgur, a DuckDuckGo, a Free Software Foundation és a CREDO Mobile. A hírek szerint utóbbi az a titokzatos telekom-szolgáltató, amely kirobbantott az amerikai kormány „nemzetbiztonsági levelei” körüli vitát. A levelekben az FBI arra szólította fel a telefon- és internetszolgáltatókat, hogy adják ki egyes ügyfeleik adatforgalmát.

A felhasználóknak védekezniük kell

„Egy évvel Snowden sokkoló leleplezése után, az NSA még mindig megteheti, hogy engedély nélkül kémkedjen ártatlan amerikaiak után – írta a Reset the Net kampáény kapcsán kiadott közleményében Michael Kieschnick, a CREDO Mobile vezérigazgatója. – A CREDO továbbra is azt várja a képviselőháztól és az elnöktől, hogy tegyen lépéseket az alkotmányellenes és engedély nélküli, tömeges megfigyelések megfékezése érdekében. Amíg nem történnek tényleges reformok, addig arra biztatjuk a felhasználókat, használják a titkosítási eszközöket, hogy megvédhessék személyes kommunikációjukat a kormányzat első és negyedik alkotmánykiegészítést sértő tevékenységétől.”

 

A Reset the Net Day nagyban hasonlít ahhoz a mozgalomhoz, amely 2012-ben söpört végig az interneten. Akkor két amerikai szerzői jogi törvény – a Protect IP Act és a SOPA – ellen tiltakoztak a jogvédők és a felhasználók. Weboldalak ezrei sötétültek el, hogy ezzel tüntessenek a javasolt szabályozás ellen; a kampány sikeresnek bizonyult – igaz, olyan techóriások is támogatták, mint a Google és a Twitter.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.