Hirdetés

Utoljára emeli meg az Intel a P4 órajelét



|

Hirdetés


A Pentium 4 570 processzor a maga 3.8GHz-es órajelével és 1MB-nyi Level 2 cache-memóriájával beláthatatlan ideig a létező leggyorsabb Pentium 4 processzor lesz. A cég májusban két megnövelt órajelű processzor tervét is levette a napirendről az új, kettős-magvú processzorainak mihamarábbi megvalósításának érdekében. A Pentium 4 órajelének megnövelése már 2000 óta, a processzor bemutatása óta központi kérdés volt az Intelnél, azonban a cég úgy döntött: 2005 első negyedétől az órajel megnövelése helyett a cache-memória bővítésével fogja tovább növelni a P4 teljesítményét; 2005 második felétől pedig kibocsátja kettős-magvú processzorait, amelyek kisebb órajellel fognak működni, mint a ma létező P4-esek. A cég kisebb darabszámban valószínűleg továbbra is gyárt majd egymagvú processzorokat az olcsóbb számítógépek építéséhez. Ugyanis míg a cég a P4-es cache-memóriájának felezésével könnyen állíthat elő költséghatékony Celeron processzorokat, addig egy kettős-magvú chip egyik magjának kikapcsolása egy olcsóbb termék létrehozásának érdekében túlságosan nagy pazarlás lenne.




A cég a tervek szerint 2006-tól tér majd át a Pentium M technológia használatára az asztali PC-kbe szánt processzoraiban, amelyekkel a legtöbb alkalmazás futtatásakor hasonló sebesség érhető el sokkal kisebb órajel és energia használata mellett. A "Yonah" kódnévre hallgató Pentium M processzor - még ha a kibocsátásáig nem is javítanak rajta - 2GHz órajel mellett mindössze 40 wattnyi energiát fogyaszt, ami messze elmarad a leggyorsabb Pentium 4 115 wattnyi fogyasztásától.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.