Hirdetés

Vegyes az ítélet fogadtatása



|

Hirdetés

Mint ismeretes az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn kihirdetett ítéletében kimondta, hogy az olyan fájlcserélő rendszerek, mint a Grokster vagy a Morpheus, illetve az őket üzemeltető személyek és cégek felelősségre vonhatók, amennyiben bebizonyosodik, hogy a szerzői és a szomszédos jogokat sértő tartalmakat töltöttek le tőlük a felhasználók. A Német Zeneipari Szövetség azonnal üdvözölte az ítéletet és amint azt Gerd Gebhardt, a szervezet elnöke Berlinben a sajtó képviselőinek elmondta, a legfelsőbb amerikai bírói testület ítélete áttörést jelent a zenekalózok elleni harcban.

A kiadók lobbistája igazolva látja korábbi kijelentéseit, miszerint a fájlcserélő rendszerek, az azokat üzemeltető és fejlesztő cégek és az ezekre tartalmat feltöltő, illetve onnan a zenei CD-ket illegális módon letöltő felhasználók felelősek az évenkénti több millió szerzői jogsértésért és ezért ezeket a cégeket, illetve személyeket felelősségre is kell vonni. Mint azt Gerd Gebhardt kiemelte, a felhasználók most már nem mondhatják, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy a fájlcserélő rendszereken illegális tartalmak vannak, hiszen ezt például a német internetezők 75 százaléka tudja. Tavaly csak Németországban 400 millió zeneszámot töltöttek le illegálisan az internetről.

A másik oldal teljesen elkeseredve fogadta az ítéletet. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű civil szervezetnél elmondták, az ítélet azért is elszomorító, mert azt jelenti, hogy egy terméket, szoftvert vagy technológiát kifejlesztő cégnek vagy magánszemélynek nem csak a piacra dobási, piacra bevezetési költségeket kell majd a jövőben fedeznie, hanem számolnia kell a felhasználók által elkövetett jogsértések miatti perköltségekkel is. Ráadásul Fred von Lohmann - az EFF-nél a szellemi tulajdon területéért felelős ügyvéd - szerint az ítélet teljes jogi bizonytalanságot váltott ki az amerikai befektetők körében, hiszen a bíróság az ítéletével teljesen új alapokra helyezte a szellemi, a szerzői és a szomszédos jogokat, illetve azok védelmét.

A legnagyobb problémának azonban a szakember nem azt tartja, hogy megnő a perek száma, hanem azt, hogy a perektől való félelem miatt a cégek a jövőben már nem a vásárlók igényeit akarják majd kielégíteni és nem a vevők kegyeit fogják keresni, hanem a hollywoodi stúdiók és zenei kiadók érdekeit fogják szem előtt tartani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.