Hirdetés

Az USA-nak magyarázkodnia kell a polgárai elleni dróntámadások miatt



|

Az Obama-kormány feljegyzésben bizonygatja, jogosan indított dróncsapást az al-Káida egyik amerikai tagja ellen.

Hirdetés

Az Egyesült Államok egyik fellebbviteli bírósága arra kötelezte Barack Obama kormányát, hogy adjon hivatalos magyarázatot arra, miért indított dróntámadásokat amerikai állampolgárok ellen.

Hirdetés

2011-ben Anwar al-Awlaki, az al-Káida egyik amerikai propagandistája és 16 éves fia, Abdulrahman halt meg Jemenben, a hadsereg célzott légicsapásában; az akció miatt többen is hevesen kritizálták a kormányt. Most, miután az Amerikai Polgárjogi Egyesült, az ACLU más civil szervezetekkel egyetemben pert indított a dokumentumok nyilvánosságra hozataláért, végre elérhetővé tették annak a jogi vitának a jegyzőkönyvét, amely azt volt hivatott eldönteni, indíthat-e a CIA és a hadsereg dróntámadást al-Awlaki és a hozzá hasonló feltételezett terroristák ellen.

A feljegyzéseket eddig csak az USA szenátorai olvashatták. Eric Holder legfőbb ügyészt korábban azt nyilatkozta, joguk van rá, hogy célzott légicsapásokat indítsanak azok ellen a polgáraik ellen, akik komoly fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra nézve, de nem tudják elfogni őket. A rendelkezésre álló információk szerint eddig négy amerikai halt meg a dróntámadásokban. A The Bureau of Investigative Journalism szerint eddig több mint 3500 ember életét követelték ezek az akciók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.