Hirdetés

Facebook után szabadon - furcsa közösségi oldalak



|

A nagyobb közösségi oldalak árnyékában számtalan olyan kisebb próbálkozás születik, amely próbál kicsit újszerűen gondolkodni az online közösségépítés területén. A legfurcsábbakat válogattuk össze.

Hirdetés

A World Map of Social Networks legutóbbi kimutatása szerint a Twitter, a LinkedIn és a Badoo mellett értelemszerűen a Facebook a listavezető a közösségi oldalak versenyében, a Google+ helyzetébe most bele se mennénk, de akad még számos olyan közösségi próbálkozás, amiről érdemes legalább hallani.

Ezek nem feltétlen sikertörténetek, sőt, akad pár (szerintünk) halálra ítélt próbálkozás, de bemutatunk néhány érdekes közösségi oldalt, amelyek jórészt specifikus téma mentén igyekeznek követőket szerezni maguknak több-kevesebb sikerrel.

My Last Wish

Egy iOS rendszer alatt futó alkalmazásról van szó, amelynek lényege egy közösségi üzenőfal, ahol a tagok elmondhatják egymásnak, mit is szeretnének tenni még haláluk előtt. Kicsit gyászos, de ez is egy formája az önkifejezésnek, de legalább gyászbeszéd funkció nincs benne, és temetésekről sem lehet becsekkolni.

Dogster

Egy jóval életképesebb modellnek tűnik a kutyabarátok közösségi oldala, amely gyakorlatilag egy közösségi motorra épített állatbarát fórum, lehet kérdezni, válaszolni, képet megosztani, eseményeket ajánlani, és természetesen együtt imádni négylábú barátainkat. Ilyen fórum ugyan millió akad a világon, de itt a lényeg az, hogy kutyánk nevében regisztrálunk. Van macskás rész is (meglepő módon Catster néven), a két oldalnak közösen kb. 3 millió felhasználója van.


Untappd

Röviden jellemezve: sörimádók klubja. Az itt regisztráltak megoszthatják egymással kedvenc sörüket (persze csak virtuálisan), becsekkolhatnak Foursquare szerűen kedvenc kocsmájukból, amolyan közösségi alkoholistaképző alapon működik a rendszer. Az Eb alatt hasznos segítség lehet tudni, hogy hol milyen sört mérnek a meccsnézéshez, de egyébként nem látunk benne áttörő szociális jelentőséget.

Wiser

Igazából tényleges haszna ennek a közösségi oldalnak lehet, itt ugyanis a környezettudatos gondolkodás, a fenntartható világ kiépítésének eszméje tartja össze az egyébként nem is olyan kevés, kb. 70 ezer fős tagságot. Egymást lehet segíteni inspiráló történetekkel, tippekkel, ötletekkel, közös projektek kialakításával. Az oldal nemrég ünnepelte ötödik születésnapját, ez az első, ahol meg is nyomnánk a lájk gombot, ha lehetne.

Lamebook

Utolsó választottunk nem egy közösségi oldal, pusztán a Facebook Subbája, ahol napi szinten kapjuk a legviccesebb és legostobább kommentek esszenciáját a világ legnagyobb közösségi oldaláról. Ha valaki szeretne elmerülni az emberi elme sekélyességének sokszinűségében (tudatosan ironizálunk, mi is röhögtünk rajta), akkor remek lehetőség.

Ha esetleg van még olyan érdekes közösségi oldal, amit mi kihagytunk, de a kedves olvasó érdekesnek talál, akkor örömmel várjuk a kiegészítéseket a kommentek között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.