Hirdetés

Mennyire megjósolhatóak a jelszavaink?

|

A Microsoft új eszközével bárki ellenőrizheti a kedvenc karaktersorozatait.

Hirdetés

Végfelhasználói szempontból az internetes biztonság egyik legfontosabb témája a bejelentkezési jelszavaké, hiszen sokan rendkívül népszerű, vagy könnyen kitalálható kódokat használnak. A portálok adatbázisaiba történő betörések után ezeket a bűnözők még akkor is pillanatok alatt visszafejthetik, ha a pórul járt webhely programozói voltak oly' kedvesek és hashelték azokat.

Hirdetés


A weboldalokon használt jelszavainknak minden esetben egyedinek és erőseknek kell lenniük, utóbbi mérése azonban problémát jelent, lévén a tényező nagyban függ például kulturális és nyelvi körülményektől. Az emberi tényezőket figyelembe még a nagyon erősnek hitt jelszavak is relatíve könnyen visszafejthetőnek bizonyulhatnak, így a Microsoft kutatólaborja és Carnegie Mellon Egyetem közösen létrehoztak egy jelszavak megjósolhatóságát vizsgáló weboldalt.


A Telepathwords segítségével bárki tesztelheti a jelszavainak ilyen szempontból vett erősségét, a használt algoritmus eddigi adatszivárgásokból származó információkat, a karakterek közti beütési időt, az egérmozgást, hétköznapi szavakat, továbbá egyéb ismert pszichológia faktorokat vesz figyelembe. Természetesen a portálon elért jó eredmény (a valószínűtlen karakterek pipát kapnak) még nem jelenti azt, hogy garantáltan erős a beírt karaktersorozat.


Végül megemlítendő, hogy a Microsoft statisztikai okból gyűjt információkat a Telepathwords oldalon, de a beírt karaktereket a tájékoztatás szerint nem naplózzák.


(Forrás: geek.com)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.