Hirdetés

Nem kémkedik a Steam csalásvédelme



|

Gabe Newell szerint a cheaterek ellen kitalált modul nem sértette a privát szférát.

Hirdetés

A világ legnagyobb online számítógépes játékboltját üzemeltető Valve tegnap komoly slamasztikában találta magát, miután egy a Redditen bombaként robbant bejegyzés alapján a Steam csalásvédelme (VAC) egyes játékok elindításakor ellenőrizte a Windows DNS-gyorsítótárát. Utóbbi egy általános rendszertároló: a webhelyekhez való első csatlakozás után ebben tárolódik a weboldal címe és IP-je, így a kiszolgálóhoz való második csatlakozási kísérlet során már nem kell az IP kiderítésével bajlódni.
 

Hirdetés


A botrányt kipattintó bejegyzés szerint a Steam csalásvédelme bizonyos játékok elindításakor végigmegy a DNS-gyorsítótáron, majd annak tartalmát jelenti a szolgáltatás szervereinek, azaz végső soron a böngészési előzményekben kutat. Szerencsére a cég alapítója gyorsan tisztázta a helyzetet: Gabe Newell szerint a kérdéses modul pontosabban nem taglalt időszakban körülbelül két hétig működött, mikor specifikusan bizonyos cheatprogramokat használókat kívántak leleplezni, de semmiképp sem kémkedtek. A sikeres akció során 570 felhasználói fiók került letiltásra.


A gyorsítótárban való turkálás pontos oka, hogy a csalásra használt alkalmazások fizetősek voltak: humoros módon saját másolásvédelemmel rendelkeztek az illegális használat ellen, így az elindításukkor DRM-kiszolgálóhoz csatlakoztak a „tisztaságuk” megállapítása érdekében. Ez nyomot hagyott az operációs rendszerben, amelyet a Steam csalásvédelme képes volt detektálni.


Newell állítása alapján a kliensük nagy port kavart modulja már nem aktív, lévén a cheatprogramok készítői rájöttek a trükkre és kikerülték a gyorsítótárat.


(Forrás: The Verge, Reddit)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.