Hirdetés

3D mozi – végre itthon is



|

A Beowulf – Legendák Lovagja című animációs filmmel debütál holnap Magyarország első 3 dimenziós technikával operáló moziterme.

Hirdetés

A megjelenítésről a REAL D rendszer gondoskodik, amivel valóban döbbenetes térbeli látvány állítható elő - erről mi is meggyőződhettünk az előzetes vetítésen. A világon év végéig 1200 teremben állítják fel a technológiát, melynek egyik alapja - a hagyományos 2 dimenziós mozi technológiával ellentétben - az ezüst színű vászon. Ez a vászon jobban segíti a kivetített fény, azaz a film megjelenését, így a projektor igen energiatakarékosan működik. A filmeket digitális formában, egy médiaszerveren tárolják.

 

A 3 dimenziós látvány élvezetéhez még mindig szükség van szemüvegre, ami szerencsére teljesen újrafeldolgozható anyagokból készült, és rendkívül olcsó előállítani. A régi, piros-kék lencsés papírszemüvegnél természetesen sokkal kifinomultabb, a biztosított látvány pedig önmagáért beszél.

 

real_d_glasses.jpg

 

Ugyan már nem papírszemüveg, de a vastag fekete keret miatt meglehetősen viccesen fest a mozinézőkön

 

Az eddigi 3D technológiáktól eltérően egyébként itt egy darab kivetítőt használnak a két elcsúsztatott kép megjelenítésére - ezt érzékeli a szemüveg segítségével a szemünk 3 dimenziós látványnak. Az általa előállított képek lejátszási sebessége egészen fantasztikus: 72 képkocka másodpercenként a hagyományos 24 helyett. Minden képkockát háromszor jeleníti meg a gép, ami által a 3D film teljesen folyamatos, remegésektől mentes.

 

beowulf.jpg

 A Beowulf című film. 2 dimenzióban lehetetlen illusztrálni a látványt, ezt látni kell!

 

Az első REAL D filmet, a Csodacsibét 2005-ben mutatták be. A technológia természetesen nem csak animációs- és rajzfilmek 3 dimenziós megjelenítésére alkalmas, hanem valódi, élőszereplős filmek, sportközvetítések és egyéb természetfilmek megjelenítésére is. 2008 januárjában például megtekinthető lesz majd egy U2 koncert, 2009-ben pedig James Cameron sci-fije, az Avatar és Steven Spielberg-Peter Jackson Trintin trilógiája.


A REAL D technológiával felszerelt moziterem a Palace Westend moziban található, ahol november 29-től vetítik a Beowulf filmet, korlátozott előadással. A jegyek emelt áron, 1750 Ft-ért válthatók rá.

 

Ha érdekli, milyen a film, kritika>> 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.