Hirdetés

Egy kis filmelőzetes



|

Előfordul, hogy sok videót tárolunk a számítógépünkön. De vajon tudjuk-e a legtöbbnek fejből a tartalmát? Esetleg később is emlékezni fogunk arra, mit takar a fájlnév? Praktikusabb, ha indexképet készítünk a filmből!

Hirdetés

A videók esetében néha nem elegendő egy név ahhoz, hogy megtudjuk, miről is szól, mit tartalmaz a film. A Windows egy előnézeti képpel segít, de sokszor ennél még többre van szükségünk. Ha pedig meg akarjuk osztani másokkal a filmünket, akkor sem mindig elég egy-két képkocka; sokkal elegánsabb, ha egy indexképet készítünk, mint amit előhíváskor adnak a fényképek mellé. Videók esetében viszont ilyen kép készítéséhez nem sok programot találunk. Elsőnek a Media Player Classic kerülhet az utunkba, amellyel pár kattintással létrehozhatjuk a saját betekintőnket. Pedig erre léteznek elegánsabb és testre szabhatóbb megoldások is: az egyik ilyen a Video Thumbnails Maker (www.suu-design.com). A szoftver ingyenes, csupán Microsoft .NET keretrendszer szükséges a működéséhez. Ígéretes fejlesztésnek tűnik, ezért mesterfogásunkban most ebben a programban készítjük el az indexképet.

 


vtm_01.png

1. A program letöltése után eldönthetjük, hogy fájlt vagy mappát szeretnénk-e hozzáadni projektünkhöz. Ez alapján válasszuk az Add Folders vagy az Add Files feliratot az ablak tetején. A fájl (vagy fájlok) megjelenik a listában, aztán még mielőtt elkezdenénk az indexkészítést, alul a Quick Settings csoportban szükség esetén adjuk meg az Output folder bepipálásával a kimeneti mappát. Ha ezt nem jelöljük be, akkor alapértelmezés szerint a videó mellé készül el a kép. Az Each shot in it's own file engedélyezésével a kép mellé elkészülnek a nagyképek is, amelyeket felhasználhatunk weboldalakon is akár. A Combine all files segítségével pedig nemcsak videónként készít egy indexképet a program, hanem létrehoz egy összesített képet is. A Start felirat megnyomásával már indul is a képkészítés!

 


vtm_02.png

2. Valószínűleg az első próbálkozás alkalmával megelégedünk a végeredménnyel, de ha több szabadságot kaphatunk, miért ne használjuk ki? Lépjünk be az Environment pontba és elsőként nézzük át a fájltípusokat. Kijelölhetjük azokat a formátumokat, amelyeket hozzáadáskor engedélyezünk, de ne essünk túlzásba! A program csak azokat támogatja, amelyekhez megfelelő kicsomagoló kodek áll a rendelkezésünkre. De még ez sem garantált siker, mert például az FLV, SWF, QuickTime és Real videókkal előfordulhatnak fennakadások, így nem készül el az indexkép. Lehet, hogy javítják a következő verziók egyikében, de csak emiatt nem javasoljuk a kodekcsomag telepítését!

 


vtm_03.png

3. Ugyanitt, az Environment ablakban maradva nézzük meg a kimenet csoportot! Itt adhatunk meg pár olyan paramétert, amit később már nem kell állítgatnunk. Az Each Shot in separate file opciót bejelölve alapértelmezetté tehetjük, hogy az indexképnek készülő kockákat önálló képként is elmentse. Ha azt szeretnénk, hogy ezekre a képekre vízjelek és/vagy effektusok is rákerüljenek, akkor pipáljuk be az első két lehetőséget.

 

Az elkészült képeket egy fájlba is elmenthetjük, ha a Combine all files in one picture opciót is kiválasztjuk, amennyiben pedig vízszintes elrendezést akarunk, akkor a Horizontallyt is jelöljük be. A Save thumbnails to your folder megadásával egyéni mappákba gyűjthetjük a képeket, ahol a könyvtárstruktúrát is automatikusan létrehozhatjuk. Végül a kimeneti formátumot kell kiválasztanunk és a JPEG minőségét.

 


vtm_04.png

4. Ha végeztünk az Environment oldalon és a Save-vel elmentettük, akkor a főoldalon válasszuk az Options feliratot. Itt szabhatjuk egyedivé az indexképek külsejét.

Alapértelmezés szerint be van állítva minden paraméter a legkényelmesebb használathoz és képformátumhoz, de sablonokat is kapunk, ha más paraméterekre lenne szükségünk. Ezeket Set1-Set5 számozással látták el az ablak tetején. Bármelyikre is kattintunk, az összes beállítás megváltozik.

 

Egyedi paraméterezésnél kezdjük a Thumbnails Layout csoporttal! Adjuk meg az indexképek mennyiségét, maximum 50x50-es összeállításokat készíthetünk. Ezt mégsem javasoljuk kipróbálásra, mert igen sokáig tart az elkészítése. Rövidebb videók esetén elég az 5x5, hosszabb videóknál maximum a 10x10-es indexkép is, de ez már elég kisméretű képekből állhat. Minél kevesebb kockát tartalmaz egy index, annál hamarabb végez a program.

 

Beállíthatjuk a képek közötti hézagot, az előnézeti képek méretét, valamint a háttérszínt vagy háttérképet.

 


vtm_05.png

5. A Technical details csoportban megadhatjuk, milyen adatok látszódjanak a bal felső sarokban, illetve hogy az a sarok esetleg máshol helyezkedjen el. Válasszunk betűtípust, annak a színét (amit célszerű az előbb megadott háttérszín alapján kiválasztani), valamint pozíciót, hogy melyik sarokba kerüljön az információ. Pipáljuk ki azokat az adatokat, amiket meg kívánunk mutatni, célszerű legalább a fájl nevét, a film idejét (Duration) felbontását és méretét kiválasztani.

Az Other Effects csoportban levághatjuk a kisképek sarkait, ezenkívül többféle lehetőség közül is választhatunk. Megadhatjuk, hogy milyen színű legyen a kisképek kereteinek, valamint az információkat elválasztó vonalainak színe.

 

 

vtm_06.png

6. Az Options ablakban legalul lehet a legérdekesebb dolgokat módosítani.

 

Elsőként az időbélyegzőt, amely fontos része lehet a képeknek, mert ebből tudni, hogy az adott kocka hol található a filmben. Beállíthatjuk a színét, helyét, valamint a felirat kontúrját is meghatározhatjuk, amelyből három típusból is csemegézhetünk a szín megadásán túl. Az időbélyegző átlátszósága is szabályozható, ha élesen zavaró lenne a képeken.

 

A Watermark pontban adhatjuk meg, hogy az indexképen hol helyezzünk el egyedi vízjelet. Saját szöveg megadása helyett csak képet választhatunk, aminek szintén megadhatjuk az átlátszóságát, pozícióját (alapértelmezés szerint a jobb felső sarokban helyezkedik el) és színét. A program támogatja az alfacsatornás képeket, tehát egyedi logókat is elhelyezhetünk a kép védelmében. A beállítások után mentsük el a paramétereket és készítsünk újabb indexképet, hogy megnézzük a végeredményt.

 

Egy alternatíva: ImageGrabber 2.0

Segélyvonal összeállításainkban is szerepelt az Image Grabber 2.0-s verziója, amellyel (hasonlóan az itt bemutatott szoftverhez) szintén indexképeket készíthetünk, de kicsit másképp. Itt is előfeltétel a .NET keretrendszer újabb verziója. A program a fentiektől eltérően működik, ugyanis itt mi adhatjuk meg a kockákat, végiglapozhatjuk kézzel az egész filmet és kiválogathatjuk a jobb részeket. Természetesen automatikus képlopásra is lehetőségünk van, de ilyenkor a kockaszám-periódust kell megadni (hány kockánként készüljön kép). Ha túl kevés képszámot adunk meg, előfordulhat, hogy a sok kiskép túlcsordulást idéz elő a programban, ezért ilyenkor újra kell azt indítani. A beállításokban megadhatjuk az oszlopok számát, a kereteket és árnyékolást, valamint a filminformációk is részletesebben kiírathatók.

 

vtm_ig2.jpg

Egyszerűbb felület, hasonló tudás az Image Grabber 2-ben

 

A program sajnos kicsit instabil, és a másik hátránya, hogy Vista alatt sem kompatibilis módban, sem rendszergazdai indítással nem futtatható. Mivel a program készítője eltűnt az internet hullámai közt, így csak egy videoprogramokat gyűjtő weboldalról érhetjük el a telepítőjét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.