Hirdetés

Embert próbáló kaland a déli sarkkörig



|

1800 kilométeres rekordkísérlet a tragikusan végződött Terra Nova expedíció útvonalán.

Hirdetés

Az emberiség sikerének kulcsfontosságú pillére az ismeretlen kényszeres felfedezése, a sok esetben vakmerő kihívások elfogadása. Manapság az óceánok mélyétől eltekintve a Föld szinte minden zugát sikerült meghódítanunk, ám a vérbeli kalandor embertársaink természetesen bármikor találnak maguknak kihívást.

Hirdetés


Pénteken újabb rekordkísérlet vette kezdetét, amely során Ben Saunders és Tarka L’Herpiniere sarkkutatók oda-vissza összesen 1800 mérföldes távot kívánnak megtenni az Antarktisz széli bázisuk és a déli sarkkör közt. A kaland a világ leghosszabb támogatás nélküli sarkköri utazásának ígérkezik, ráadásul ez Robert Falcon Scott 1910-1912-es Terra Nova expedíciójának első megismétlése.


Reméljük a kapitánytól és csapatától eltérően a két úriember nem fog megfagyni a visszaúton, bár a 36 éves Saunders az egyike azon három embernek, akik valaha eljutottak egyedül és sítalpon az Északi-sarkra, amelyből ítélve a jég hátán is megél. A férfi 2004-ben 26 évesen teljesítette a kihívást, méghozzá a NASA szerint a valaha mért legszörnyűbb időjárási körülmények közt.


Természetesen a kutatók felszerelése számottevően modernebb a Terra Nova expedíció tagjai által használtnál: fából készült kezdetleges modellek helyett modern síléceket használnak, fekete-fehér fényképezőgép helyett DSLR és videokamera található náluk, a navigációjukat GPS segíti, konzervek helyett fagyasztva szárított élelmiszerrel és energiaszeletekkel táplálkoznak, a haladásukat ultrakönnyű szánok segítik, a kapcsolatot műholdas telefonnal és Intel Ultrabook laptoppal tartják a külvilággal.


Utóbbiakból sejthetően követhetőek a kalandjaik: ide kattintva megtekinthető az aktuális földrajzi helyzetük, a helyszínen készített blogbejegyzéseik pedig itt olvashatóak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.