Hirdetés

foobar2000 0.9.4.2 - lejátszó audiofileknek



|

Rég volt, amikor e méltán népszerű lejátszót bemutattuk a PC World hasábjain – ezúttal a legújabb verziót ismertetjük.

Hirdetés

A program elsősorban a számítógépükön is zenét hallgató audiofilek körében népszerű, ugyanis azon kevés médialejátszó alkalmazások egyike, amelyek támogatják a Kernel Streaming nevű lehetőséget. Ez a funkció a hangkártyameghajtó keverő részének (mixer)  teljes megkerülésével játssza le a fájlokat, ami sokkal jobb hangminőséget eredményez, ha egy átlagos Winamphez vagy Media Playerhez hasonlítjuk. 

foobar1.jpg

Az MP3-fájlokkal kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés: vajon vájtfülűek számára képesek-e élvezhető minőséget produkálni? Nos, a válasz igen, ehhez csak megfelelő bitarány kell - legalább 256 kilobit másodpercenként -, valamint megfelelő eszköz a hallgatáshoz, amibe esetünkben a lejátszóprogram is beletartozik. A látványos, színes-szagos programokhoz szokott felhasználóknak azonban elsőre visszataszító lehet a mindenféle grafikai elemet nélkülöző felület.

 

Full extrás fapados

Az alapvető lejátszógombokon, valamint egy apró, monokróm spektrumanalizátoron kívül nem sokat kapunk az alapcsomagban. Még hangerő-szabályozó sincs, ezt a numerikus billentyűzet plusz/mínusz gombjai pótolják - de senki ne ítéljen elsőre! A rideg külső hosszú évek munkájával tökéletesre csiszolt forráskódot takar, amely egy átlagos MP3-fájl lejátszása közben alig 6 megabájtot foglal le a memóriából, a processzort pedig szinte nem is terheli.

 

foobar2.jpg

 

Az opciók közé belépve könnyű elveszni a beállítások rengetegében, de egyben ez a foobar2000 egyik legnagyobb előnye is: a beépített - illetve a letölthető - kiegészítők használatával nemcsak a program külsejét, hanem a funkciókat is teljesen átszabhatjuk saját ízlésünk és igényeink szerint. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez nem növeli-e túlzottan az egyébként rendkívül előnyös, visszafogott erőforrás-használatot. Ettől azonban nem kell tartanunk: a foobar2000-hez gyakorlatilag csak a programhoz hasonlóan jól optimalizált beépülőket tudunk beszerezni. Ilyenek például a profi felhasználásra készült, ASIO-támogatású lejátszómodulok vagy például az állományintegritás-vizsgáló, amellyel MP3-fájljaink kódolási hibáit deríthetjük fel.

 

foobar3.jpg

Szubjektív tesztünk alapján a foobar2000 valóban jobb hangminőséget képes produkálni bármilyen hangkártyával, így vállalkozó kedvű felhasználóknak bátran ajánljuk a kipróbálását. Legyünk azonban óvatosak: bizonyos letölthető komponensek állapota még közel sem végleges, így sűrű cserélgetés esetén ne lepődjünk meg, ha számítógépünk furcsán viselkedik, vagy esetleg instabil működést tapasztalunk. Ilyenkor egyszerűen telepítsük újra a programot, és már folytatódhat is a kísérletezés!

 

Adatok

  • Lejátszható formátumok: MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA, WMA
  • Kiváló hangminőség
  • Kis erőforrásigény
  • Beépülőkkel bővíthető, köztük a Kernel Streaming plugin
  • Teljes testreszabhatóság
  • Fapados felület

 

Értékelés:

foobar2000 0.9.4.2

Előny: nagyon alacsony rendszerigény, jó hangminőség, kiváló testreszabhatóság

Hátrány: fapados felület

Teljesítmény: 92

Szolgáltatás: 94

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.