Hirdetés

Ingyen zene a netről



|

A nagy kiadók ugyan még ragaszkodnak elavult nézeteikhez a szerzői jogokat illetően, de szerencsére DRM-mentes zenéket is találunk a neten – öt ilyen oldalt ajánlunk.

Hirdetés

Az „ingyen" szónak csodálatos csengése van, a felhasználók világszerte (persze saját nyelvükön) igen szorgalmasan gépelik is be a Google-be, hátha találnak valami letöltenivalót. A szerzői jogok védői és a kiadók viszont mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az utolsó fillért is kicsikarják a művészek zenéiből, így nincs túl sok olyan oldal, ahonnan legálisan tudnánk ingyen zenét szerezni. Nincs túl sok - de azért mégis vannak ilyenek, mi ötöt ajánlunk.


Annyit érdemes megjegyezni elöljáróban, hogy itt valószínűleg nem fogjuk megtalálni az éppen aktuális slágereket, erre ügyelnek azok kiadói, de mindenképpen felfrissíthetjük MP3-gyűjteményünket, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra.

 

1. Venzero Mixtape

 

080520veri.png

 

Vannak olyan gyártók, akik zenével ajándékozzák meg vásárlóikat, ha azok valamilyen lejátszót vásárolnak. A német Venzero egy lépéssel tovább ment, elindították a oldalukon a Mixtape szolgáltatást, ahol a cég által összeállított, bárki által szabadon letölthető dalokat hallgathatunk. Dicséretes kezdeményezés, de sajnos nem frissül túl gyakran a Venzero mixe.

2. Epitonic

 

080520epi.png

 

Valószínűleg sokan látták, vagy olvasták a Pop, csajok, satöbbi című filmet, vagy az alapjául szolgáló könyvet. A műben szereplő zenebolt egyik előnye, hogy az eladók nagyon sokat tudnak a zenéről, és mindig készen is állnak arra, hogy oktassák a betévedt vásárlókat. Az Epitonic oldal erőssége pont ebben rejlik, nem csak ingyen zenét, de ingyen oktatást is kapunk. Minden, az oldalon szereplő művészről leírták a szerkesztők, mit érdemes róla tudni, streaming formában meghallgathatjuk a lemezeket, valamint albumonként legalább egy ingyenesen letölthető MP3-állományt is találunk itt. Sajnos az Epitonic sem frissült már régóta, de a rengeteg tartalom miatt érdemes idelátogatni.

 

3. Mush Records

 

080520mush.png

 

Független kiadóként a Mush Records számtalan műfajt lefed - sok olyat is, melynek létezéséről az átlagember nem is tud. Instrumentális elektronikus zene, underground és absztrakt hip-hop, indie-rock, jazz-alapú groove-ok, és még számtalan irányzat található meg a kiadó portfóliójában. A Mush nem riad vissza attól, hogy ingyen a felhasználók rendelkezésére bocsássa, bízván abban, hogy akinek teszik az innen letöltött zene, az fizetni is fog érte.


Az Epitonic-kal szemben a Mush nem ott ír a zenészekről, ahol a zenéket találjuk, így egy sóhajnyit nehézkesebb a böngészés, ugyanakkor jóval gazdagabb, színesebb tartalmakat kínálnak a művészekről.

 

4. iSound

 

080520isound.png

 

Amatőr, vagy az amatőrségből kitörni kívánó zenészek számára az iSound maga a mennyország. Az oldalon a művészek olyan eszközöket találnak, amelyek segítségével saját lapot hozhatnak létre anyagaik promótálásához és zenéjük online eladásához. A zenerajongók számára nem olyan egyértelműen főnyeremény az oldal, mivel nyilvánvalóan sokkal több zenész van, mint tehetséges zenész.


Az oldal viszont mindent megtesz, hogy a zenekedvelők minél hamarabb nekik tetsző muzsikát találjanak. Létezik kereső, mellyel az általunk megadott művészekéhez hasonló zenék között keresgélhetünk, van lista a 200 legnépszerűbb számról, és egy külön ikon jelzi, hogy az adott zenész oldalán találunk-e ingyenesen letölthető MP3 állományokat. Ezek segítségével már nem nehéz egész jó zenéket találni.

 

5. Live Music Archive

 

080520live.png

 

Van, aki szeret koncertre járni, mivel élvezi, hogy kedvenc számait nem mindig ugyanúgy hallja, de vannak olyanok is, akik kifejezetten utálják, ha kedvenc zenészük valamilyen kémiai anyag hatása alatt szörnyűségesen adja elő a dalokat, vagy szimplán tömegiszonyos, esetleg finnyás zenerajongókról is érkeztek már hírügynökségi jelentések - az ilyen rajongók kedvéért születnek a koncertfelvételek. A Live Music Archive jóminőségű koncert-anyagokat kínál olyan bandáktól, akik szeretik egyes anyagaikat nem kereskedelmi úton is terjeszteni. Nem csak amatőrökre kell gondolni, akár a Grateful Dead koncertjére is ráakadhatunk az oldalon.

 

Jó szórakozást kívnunk!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.