Hirdetés

Koncepciók látássérült felhasználók számára



|

Mágikus ujj, Braille-okostelefon, tapintható GPS és társai.

Hirdetés

A 2010-es Red Dot Award helyezettjei közül sokan választották céljuknak, hogy a látássérültek életét megkönnyítsék. Ebben a cikkünkben egy olyan válogatást prezentálunk, amelyben nemcsak a versenyen indulókat, hanem az utóbbi hónapokban megjelenő koncepciókat is összegyűjtöttük, hogy bemutassuk, milyen ötletek jelentek meg a témában.

A Haptic Braille egy egyszerű számítógépes egérre hasonlít. A tenyérnyi szerkezet alján kamera található, ami egy optikai karakterfelismerő, illetve egy Braille-konverter segítségével képes a nyomtatott szöveget a látássérültek számára is olvashatóvá tenni. Mivel kicsi, egyszerűen zsebre is tehető, így megkönnyíti az olvasást, hiszen nem kell minden alkalommal konvertálni, nyomtatni, hanem elég elővenni a Haptic Braille-t. Baek Kil Hyun dizájner koncepciója a Red Dot Award versenyen a kommunikáció kategóriában ért el helyezést.

 

Még számomra is kihívás időnként eltalálni valahova, hát még olyasvalakinek, aki látásában korlátozott. Robert Richter terve a plan.b, egy látássérültek számára készült GPS, amely tapintható információt ad a környezetről. Ennek segítségével felhasználói segítség nélkül, önállóan is el tudnak találni a városon belül különböző helyekre, még akkor is, ha sosem jártak arra. A szerkezet felületén kitapinthatók a környék utcái és épületei, ezenkívül pedig a hardver további hanganyaggal szolgál az utcarészek megnyomásakor.

Erik Hedberg és Zack Bennet közös koncepciója a Thimble, amely első ránézésre egy - szó szerint - egyujjas kesztyűre hasonlít. A mutatóujjra húzható kütyü beépített érzékelője képes Braille-jelekké alakítani a külvilág ingereit. A Thimble mini kamerával rendelkezik, ami alkalmas nyomtatott szöveg szkennelésére, ezenkívül az okostelefonról lekérdezhető adatok (hírek vagy a saját helyzetünk) Bluetooth-kapcsolat segítségével közvetíthetők a felhasználó ujjához.

Hogy ez a mindennapi élet során hogyan hasznosítható, az alábbi videó mutatja be.

A Thimble-hez hasonló funkciókat ellátó okostelefon a Voim, amely a tervek szerint navigációra, szófelismerésre, tárgyak azonosítására lesz képes. A kamerával beolvasott jeleket audió, illetve Braille-jelekké alakítja, így a felhasználó fejhallgatón vagy a telefon szilikonfelületén megjelenő Braille-karaktereken keresztül kaphat több információt a külvilágról. Youngseong Kim és Eunsol Yeom terve szerintem még messzebb van a megvalósítástól, mint a Thimble, de ötletnek mindenképp figyelemre méltó.

A képekről eddig még nem beszéltünk, mindig csak arról volt szó, hogy szöveget milyen módokon fordíthatunk le úgy, hogy azt a látássérült felhasználók is el tudják olvasni. Suhyun Kim egy olyan szkennert tervezett, amely képes bármilyen fotó beolvasására, majd a felületén úgy megjeleníteni, hogy azt érintés útján is értelmezni lehessen. A Readot USB-n keresztül csatlakoztatható számítógéphez is, így más képeket, weboldalakat is el lehet vele érni.

A teakészítés apróságnak tűnhet a tájékozódáshoz vagy olvasáshoz képest, de miért ne lehetne ezt is megkönnyíteni, ha amúgy létezhetne rá egyszerű megoldás? Ehhez nyújt segítséget Halim Lee koncepciója, a Special Teatime. A termék egy olyan termosz, aminek az oldalán azon kívül, hogy Braille-írással feltüntették az űrtartalmat, még egy mozgó gomb jelzi is a víz szintjét, hogy pontosan tudni lehessen, mennyit töltöttek bele. A kupak beépített órát tartalmaz, ami felhúzható, így a beállított idő lejártakor hangjelzéssel adja tudtunkra, hogy az ital fogyasztható. A Special Teatime a Red Dot Award koncepcióinak egyik nyertese.

Az eddig bemutatott koncepciók mind feltételezték, hogy a felhasználójuk folyékonyan olvassa a Braille-írásjeleket. Az odáig vezető út viszont nem egyszerű, rengeteg tanulásra van hozzá szükség. A Braille Block egy kézikonzolhoz hasonló kütyü, amelyen a hat gomb az írásjelek hat pöttyének felel meg. A szerkezet tartalmaz szótárprogramot, zenét, valamint szöveg is rögzíthető vele, így a jelrendszer elsajátításához szükséges gyakorlásra játékos formában motiválja a felhasználót. Fanson Meng terve a Red Dot Award koncepciói közül az oktatás kategóriában került a nyertesek közé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.