Hirdetés

Legális a Google internetes könyvtára



|

Egy amerikai bíróság ítélete megmentette a Google Könyvek szolgáltatást.

Hirdetés

A 2004-ben még Google Print néven induló szolgáltatás célja az volt, hogy könyvtárak és tudományos intézmények tudásanyagát digitalizálja. A szerzői jogvédelem alatt nem álló, vagy közkinccsé nyilvánított alkotásokat akár le is tölthetjük, a többi esetében pedig a keresésünkhöz kapcsolódó oldalakat, információkat, esetleg előnézetet ismerhetjük meg, amiket nem nyomtathatunk vagy másolhatunk ki.

Hirdetés

A kezdeményezés természetesen nagyszerű, 2013-ban már 30 millió fölé becsülték a szolgáltatásban megtalálható kiadványok számát. A Google igyekszik minden kétséges esetet kiszűrni és biztosra menni, vagy éppen megegyezni az alkotókkal, ám ez nem mindig sikerül. Az amerikai Authors Guild és írók egy csoportja nemrég ismét bíróság elé citálta a cégóriást.

New Yorkban az United States Court of Appeals 2nd Circuit bíróság a napokban azonban kimondta, a Google Books projekt közszolgáltatásnak tekinthető és teljesen legális. Azzal, hogy szövegrészleteket publikálnak az interneten, nem sértenek meg semmilyen törvényt és a szellemi tulajdonjogokat sem, az egész bőven belefér a "Fair use", avagy a méltányos használat kategóriájába. Mivel a testület azt is elismerte, hogy a szerzői jogok határait feszegetik, azért ne fogadjunk rá nagy összegben, hogy ez volt az utolsó támadás a digitális könyvtár ellen...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.