Hirdetés

Apple újdonságok: iMac 24 és Time Capsule



|

Megvizsgáltuk az új 24 hüvelykes iMac modellt, valamint kipróbáltuk a Time Capsule hálózati adattárolót és szélessávú útválasztót.

Hirdetés

A korábbi modellekhez hasonlóan az új iMacek is többféle kiszerelésben vásárolhatók meg. A 20, illetve 24 hüvelykes monitorral felszerelt gépek mindegyike alumíniumházban érkezik és tükröződő, úgy nevezett Glossy képernyőt tartalmaz. A szerkesztőségünkben járt 24 hüvelykes modell nem a legerősebb, legjobban felszerelt változat, de átlagos felhasználásra bőven megfelelő, ráadásul bizonyos szinten bővíthető: a merevlemez, a memória és videokártya nagyobbra, valamint erősebbre cserélhető.


Központi egysége egy 2,93 gigahertzes órajelen üzemelő Intel Core 2 Duo processzor, amely négy gigabájt DDR3 memória társaságát élvezi (maximum nyolc gigabájtig bővíthető). Az 1920×1200-as felbontás megjelenítéséről a már említett 24 hüvelykes kijelző mellett egy 256 megabájt memóriával felszerelt NVIDIA GeForce GT 120 videokártya gondoskodik, ami igény esetén 512 megás NVIDIA GeForce GT 130-ra vagy ATI Radeon HD 4850-ra bővíthető.

 

 

imac.jpg
 

 

640 gigabájt kapacitású SATA-felületű merevlemezzel van szerelve, de természetesen ez is cserélhető nagyobbra. Sajnos Blu-ray meghajtó még nincs benne, így meg kell elégednünk a duplarétegű DVD-íróval.
A gép tudását beépített mikrofon, webkamera és sztereó hangszórók egészítik ki. Ki- és bemenetek közül az összes fontosabb megtalálható rajta, csatlakoztathatunk rá külső monitort (mini DVI-csatolón keresztül), ezenkívül négy darab USB-kapu, egy FireWire 800-as csatoló, gigabites hálózati és mikrofon-, illetve fejhallgató-aljzat sorakozik a gép hátulján. A vezeték nélküli kapcsolódásról Bluetooth 2.1 és 802.11n szabványú Wi-Fi-csatoló gondoskodik.


A gép az elődeihez hasonlóan kiváló teljesítményt nyújt, szép, stílusos és halk. Legnagyobb hátránya, hogy szinte megfizethetetlen, a szerkesztőségünkben járt modellért kicsivel több, mint félmillió forintot kérnek.


Termék
: Apple iMac ”24
Forgalmazó: Apple Magyarország
Ár: 527 800 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5904


Time Capsule


A Mac OS X 10.5-ös, „Leopard” változatában debütált az operációs rendszer részeként a Time Machine nevű adatmentő alkalmazás, amely folyamatos, növekményes mentést készít a rendszerünkről az általunk megadott adathordozóra. Ezek a mentések egy látványos grafikus felületen keresztül egyszerűen tallózhatók – ahogy előre-hátra lépkedünk az időben, úgy tűnnek el és jelennek meg az állományok és a mappák.


Az Apple Time Capsule eszköze már nevében is jelzi, hogy a Time Machine adatmentőhöz készült, de egy szimpla háttértárnál jóval nagyobb tudású, igazi „több az egyben” eszköz. Elsősorban egy hálózati adattároló (azaz NAS), 500 gigabájtos merevlemezzel felszerelve (létezik belőle 1 gigabájtos változat is). Emellett szélessávú útválasztóként is működik, azaz a bejövő internetkapcsolatot képes megosztani több számítógép számára. Számítógépünkhöz vezetékes Ethernet- (gigabites) vagy vezeték nélküli (802.11n-es Wi-Fi) hálózaton keresztül csatlakozik. Beépített merevlemeze természetesen nemcsak a Time Machine mentésekre, hanem általános adattárolásra is használható, a hálózat összes számítógépe számára elérhetően.
Hátulján egy USB-csatlakozót találhatunk, ehhez külső merevlemezt csatlakoztatva egyszerűen növelhetjük az adattároló kapacitását. Nem ez az egyetlen funkciója az USB-kapunak: ha nyomtatót csatlakoztatunk rá, akkor egyszerűen faraghatunk hálózati nyomtatót, erre gyárilag alkalmatlan eszközeinkből is.



timecapsule.jpg
 

 

Hálózati útválasztóként és háttértárként való konfigurálása némi hálózati alapismeretet kíván – mi körülbelül egy órát küzdöttünk, amíg a szerkesztőségi hálózatunkkal „összelőttük”, de utána tökéletesen működött, PC-ről és Macről is egyaránt elérhető volt. „Macintosh-mentes” környezetben is használható, a mellékelt lemezen nemcsak Mac OS X alá találhatunk segédprogramot, hanem Windowshoz is – természetesen a Time Machine alkalmazás nélkül.


Szép külsővel és széleskörű tudással próbálja a felhasználókat meggyőzni a Time Capsule. Százezer forintos árával nem olcsó, de cserébe egy igazi unikum, egy eszközzel oldhatjuk meg az internetmegosztást és a hálózati adattárolást is.


Termék: Time Capsule
Forgalmazó: Apple Magyarország
Ár: 101 500 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5905

A PC World szerkesztői bővebben is megvitatják, amit az új
Apple eszközökről tudni érdemes - kattintson a képre a videóért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.