Hirdetés

Apple kontra Apple



|

Az Apple elvileg nem használhatná nevét és logóját zeneterjesztésre

Hirdetés

A legendás együttes képviselői már többször perelték a vállalatot -- ezúttal az iTunes zeneletöltő szolgáltatás a feszültség oka.

A Beatles üzleti érdekeit képviselő Apple Corp. azzal a váddal fordult a bírósághoz, hogy az Apple Computer az iTunes megvalósításával megsértette a köztük 1991-ben létrejött megállapodást, amelynek értelmében az Apple Computer vállalta, hogy nem használja sem a logóját, sem a az Apple elnevezést zenék, illetve zenével kapcsolatos termékek terjesztéséhez. Ezzel szemben az iTunes már több mint egymilliárd digitális zenei letöltést szolgált ki, amelyeket a legsikeresebb hordozható médialejátszóra, az iPodra telepítettek fel.

Ez a harmadik alkalom, hogy az Apple Corp. bíróságra viszi követeléseit a kaliforniai székhelyű, elsősorban Macintosh számítógépeiről elhíresült vállalatot az Apple védjegy használata miatt, amit a Beatles zenei kiadója az 1960-as évektől tudott magáénak. Az Apple Computert jóval később, 1976. április 1-jén alapították.

A tárgyalás ma kezdődött a Londoni Legfelső Bíróságon. Szakértők szerint, ha az Apple Corp. megnyeri a pert, az Apple Computer számára akár több tízmillió dollár büntetést is kiszabhatnak.

Az elmúlt pénzügyi negyedévben a vállalat 14 millió iPodot adott el, több mint tízszer annyit, mint ahány Macintosh számítógépet. Az Apple jelenleg az Egyesült Államok digitális zenelejátszó piacának 69 százalékát tartja a kezében, 2005-ben pedig az iTunes a legális zeneletöltések 72 százalékát bonyolította le.

1991-ben az Apple Computer 26,5 millió dollárt fizetett az Apple Corp.-nak egy hasonló jogi probléma miatt. Akkor olyan, frissen bemutatott hardver és szoftver eszközöket kifogásoltak, amelyek jelentősen megkönnyítették hangok előállítását a számítógépen. A mostani tárgyalás ugyanarra a megállapodásra épül, mint az 1991-es, és lényegében arról vitáznak majd, hogy az csak a fizikai médiára (előre felvett tartalmak, CD, kazetta stb.), vagy a digitális disztribúcióra is -- mint az iTunes -- vonatkozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.