Hirdetés

Az iOS rendszerek nagy újításai



|

Visszatekintő az iOS operációs rendszerek legújabb és legjobb funkcióira.

Hirdetés

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus remek indok arra, hogy valaki lecserélje a jelenlegi okostelefonját. Természetesen maga az iOS 8 azoknak is kiváló társ lehet a mindennapokban, akik valamelyik korábbi iPhone-nal élik az életüket. Az iOS mobil operációs rendszerek minden évben gyors elterjedésnek örültek, és 2007 óta mindig valami újítást adtak a kezünkbe. 

Hirdetés

Bár sok dologra lehet mondani, hogy az Android már rég tudta, azért az iOS-ben is bőven akadtak olyan frissítések és funkciók, amelyek meghatározóak voltak az almás rendszer történetében, és valami újat vagy jót tettek le az asztalra. Nézzük, hogy melyek voltak a legnagyobb dobásai az Apple-nek. 

 

iOS 3

Az iOS 3 például akkor érkezett, amikor az Apple már meghatározó név volt az okostelefonok piacán. A rendszer akkor bővült a másolás, kivágás, beillesztés funkciókkal, ami bár ma elég viccesnek hangzik, akkor jó indok volt az iPhone mellett, hiszen a hardver és a szoftver néhány hiányzó funkció kivételével toronymagasan verte a riválisokat. Az iOS akkor vett irányt a mobilos appok felé is, illetve állt elő az átküldési értesítésekkel. 

 

Történelem

 

iOS 4

Ma szintén alapfeltétel, az iPhone 4 debütálásakor azonban nagy szó volt a multitasking. Az appokat így könnyebb lett elérni, és általánosságban is sokat javult a felhasználói élmény. Szintén ekkor debütált a Facetime, ami kiváló és ingyenes szolgáltatás volt már akkor is, az pedig még többet dobott rajta, hogy nem volt Skype iOS-re. 

 

Multitasking

 

iOS 5

A Siri igazán különleges újítás volt, de tény, hogy a kezdetekben nem működött olyan jól. Kellett neki némi idő, hogy használhatóvá váljon a gyakorlatban, ráadásul a régebbi iPhone-okkal eleve nem működött. A megléte azonban jó indok volt a váltásra külföldön, na és persze nem szabad elfelejteni az akkor szintén szenzációt jelentő iMessage üzenetküldő szolgáltatást, amely házon belül gondoskodott az ingyenes csevegésről. Az appok kezelhetőségét nagyban javította az ekkor érkezett értesítési központ. 

 

Siri

 

iOS 6

Bármennyire is szerették az emberek az Apple-t és az iOS-t, a Google Maps száműzése és az Apple Maps botrányos debütálása sokaknál kiverte a biztosítékot. Az almás térképszolgáltatás végül ha nehezen is, de vállalható alternatívává fejlődött, és persze időközben a Google Maps app is befutott a platformra. Az iOS 6 további újdonságai közé tartozott a Facebook integrálása a rendszerbe, illetve az, hogy az egyébként akkor már remek iPhone-kamerák panorámafotót is tudtak készíteni a frissített rendszerrel. A kompakt fényképezőkre pedig így egyre kevésbé volt szükség. 

 

Panorámafotó

 

iOS 7

Az iOS történetének legnagyobb váltása volt az iOS 7, amely egy merőben új felhasználói felülettel újított. Egy darabig sokan kritizálták, hogy ocsmány és leszívja az akkut is, végül azonban többségbe kerültek azok, akik szerint lenyűgöző lett a rendszer - még a korábban nem Apple-kedvelőknek is megtetszett. Funkciófronton a fájlátvitelt könnyítő Airdrop, az iOS és az OS X baráti együttműködése, a vezérlőközpont megérkezése és a legújabb iPhone-on a Touch ID jelentettek izgalmakat. 

 

Merőben átszabott felület

 

iOS 8

Bár az Android már régóta alapoz a widgetekre, az iOS-be csak idén érkeztek meg, és így is csak az értesítési központban láthatóak. Itt mindenesetre még nagyobb funkcionalitást garantálnak az appok számára. Szintén érdekes lett a Continuity funkció, amely az iOS-t és OS X-t futtató eszközök közötti váltást tette felhőtlenné. A Health app végül nem robbant akkorát, mint azt várni lehetett, de megalapozta az Apple jövőjét az egészségügyi és fitneszes szolgáltatások terén. 

 

Widgetek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.