Hirdetés

Így született az első iPhone



|

Az első iPhone egyik mérnöke az okostelefon megszületéséről beszélt.

Hirdetés

Bár az első iPhone bemutatkozásakor még sokan kételkedtek abban, hogy az Apple jó irányba lépett az okostelefonok piacán, az elképzelésük sikere vitathatatlan (az iPhone túl van az 500 milliós eladáson is), a különböző felmérések pedig szinte kivétel nélkül a leginkább áhított készülékként hozzák ki az almás telefont, illetve a legértékesebb márkának az Apple-t. Emiatt aztán külön érdekes lehet, amikor valamilyen új belsős információ kerül a felszínre az eredeti iPhone megszületésével kapcsolatban. 

Hirdetés

Greg Christie, az Apple szoftveres mérnöke a The Wall Street Journalnek adott interjút arról, mi zajlott a színfalak mögött. A beszélgetésre az Apple külön engedélyt adott. Christie azt állítja, hogy ő maga Scott Forstall meghívására csatlakozott a titkos, "lila" iPhone projektjéhez. A csapata rengeteg kulcsfontosságú elemért felelt, úgy mint a csúsztatásra feloldás vagy pedig a hívások kezdeményezése a névjegyzéken keresztül. A csapat megszámlálhatatlan órákat töltött el a görgetés sebességének optimalizálásával és azzal is, hogy amikor egy lista végére érünk, a képernyő kicsit visszadobjon minket. 

 

 

Az Apple mérnöke azt is felidézte, hogy a fejüket verték a falba, amikor valahogyan meg kellett volna oldaniuk, hogy a szöveges üzenetek ne időrendi sorrendben, külön üzenetekként jelenjenek meg, hanem olyan párbeszédes formában, mint ahogy akkoriban már az azonnali üzenetküldők működtek a PC-ken. Erre ráadásul hihetetlenül kevés embere volt, bár az Apple nem volt hajlandó elárulni, pontosan mennyien dolgoztak ezeken a funkciókon. 

Christie ugyanakkor havonta két állapotjelentést adott le Steve Jobsnak. Ezeket egy kicsi, ablak nélküli tárgyalóban beszélték át az Apple cupertinói főhadiszállásán. A szóban forgó tárgyaló és a benne zajló események annyira titkosak voltak, hogy mindössze néhány ember mehetett be oda, és még a takarítókat is kitiltották. Steve Jobs olyannyira komolyan vette a titoktartást az eredeti iPhone dizájnjával kapcsolatban, hogy nem csak ilyen intézkedéseket tett, de az alkalmazottakat arra is kötelezte, hogy minden egyes fotót, ami az eszközről készült, titkosítsanak. 

 

 

Az interjú alapján Jobs a kezdetekben meglehetősen elégedetlen volt az első okostelefonjukkal, Christie pedig két hetet kapott, hogy felmutasson valamit. A korszakalkotóbb elképzelésekre és ötletekre vágyó Jobsot végül sikerült lenyűgöznie a fejlesztőknek, méghozzá a határidőn belül. Ennek köszönhetően később már Jony Ive és Bill Campbell társaságában tarthattak előadást. Az Apple igazgatója akkor az iPhone-t még az eredeti Macnél is nagyobb durranásnak nevezte. 

Miután mindhárom vezető rábólintott a 2005-ben kiötlött külsőre, egy két és fél éves munkába vágták a fejszét, ami alatt az alapoktól építették fel az első iPhone legapróbb részleteit, ebben pedig Steve Jobs is aktív részt vállalt. 

 

 

Érdekesség, hogy a mostani interjúra nem sokkal azelőtt került sor, hogy az Apple újabb szabadalmakkal kapcsolatos perek miatt megy bíróságra a Samsunggal. Az Apple 2011-ben szabadalmak és dizájnok lopásával vádolta a Samsungot, amit Amerikában végül 890 millió dollár megfizetésére köteleztek. A második menetben olyan készülékekről vitáznak, mint az iPhone 5, az iPad 4 vagy a Galaxy S3 és a Galaxy Note 2. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.