Hirdetés

Kitől származik a három csíkos hamburger menüikon?



|

Az Apple nem csak a grafikus környezet általános koncepcióját leste el a Xeroxtól.

Hirdetés

Bizonyára mindenkiben merültek már fel a munkájával vagy hobbijával kapcsolatban teljesen lényegtelen történeti kérdések. A grafikusként dolgozó Geoff Alday nemrég például arra volt kíváncsi, hogy az Apple szoftvereiben széles körben használt, de többek közt a Google Chrome böngészőben is megtalálható három vízszintes csíkot tartalmazó („hamburger”) menüikon mégis kinek a fejéből pattant ki.
 

Hirdetés


A válasz megtalálása meglepő módon nem volt nehéz: az egyébként teljesen zseniális ikont egy Norm Cox nevű férfi találta ki a Xerox PARC-nál dolgozva, a fenti illusztrációs kép a Xerox Star számítógép grafikus felületének 1983-ban készült prezentációjából származik. További érdekesség, hogy Cox visszaemlékezése szerint a grafikus felületet az új felhasználóknak bemutatva az ikonra először mindig az ablakokat a túlhevüléstől megakadályozó szellőzőnyílásként hivatkoztak, a többségnek állítólag leesett a poén.


Az almás cég nem csak a kérdéses ikon ötletét leste el a Xeroxtól, hiszen Steve Jobs a PARC-ot meglátogatva ismerkedett meg a grafikus felhasználói felület és egér koncepciójával is. A vállalat 1983 januárjában piacra dobott Apple Lisa számítógépe volt a világ első ezeket hasznosítani képes, fogyasztói piacon is kapható számítógépe, bár a közel 10 ezer dolláros eredeti ára miatt megbukott a termék.


(Forrás: Cult of Mac, Evernote, Vimeo)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.