Hirdetés

Minden, amit tudni érdemes a mobilfizetésről, a készpénz utódjáról

|

Az Apple Pay hatalmas lökést adhat a virtuális fizetési szolgáltatásoknak.

Hirdetés

Manapság attól lesz modern az életünk, hogy szinte minden területét okos eszközökkel turbózzuk fel, a régi dolgokat pedig virtuális formában visszük tovább. Az okostelefon amúgy is a kezünkhöz vagy a zsebünkhöz nőtt, ezért sok esetben valóban logikusnak tűnik, hogy mindent erről kezeljünk. De mi a helyzet a pénzzel, a fizetési szokásokkal? Még mindig csak egy fantasztikus koncepció az, hogy egy érintéssel vagy ujjlenyomattal fizetünk, vagy inkább a közeljövő valósága? 

Hirdetés

Talán nem okozunk túl nagy meglepetést, ha azt mondjuk, az utóbbi. Elvégre a piacon már eleve ott volt a Google Wallet, a Visa payWave, a MasterCard PayPass és az American Express ExpressPay. Szeptemberben az Apple is bemutatta a saját fizetési rendszerét, az Apple Payt. Azonban az Apple Payről valószínűleg egy hónap alatt is sokkal többen hallottak, mint a fenti riválisokról eddig valaha összesen. Nem véletlenül. A mobilfizetést úgy néz ki, az Apple emelheti a következő lépcsőfokra, hatalmas népszerűséget generálva a szolgáltatásának - még a bankok is odavannak érte

 

Ezt senki sem hordja szívesen magánál

 

Hogyan működik?

A virtuális fizetési rendszereknél nem a bankkártyánk számának a segítségével egyenlítjük ki a számlánkat, de még csak nem is olyan szolgáltatásokkal, mint mondjuk a PayPal. Sokkal inkább egy telefonnal, de élőben, fizikai helyszínen. 

A Google és az Apple mindehhez az NFC technológiát hívta segítségül. Ennek köszönhetően elegendő közel tartani az NFC-s terminálhoz a telefonunkat - vagy a kártyánkat -, az pedig máris levonja a vásárlás összegét a bankszámlánkról. 

 

Nem az Apple Pay volt az első...

 

A gyakorlatban kétféle szabvány létezik, az NFC és az ISO/IEC 14443. A jó hír az, hogy mindkettő egy gyenge rádiófrekvencián, 13,56 MHz-en keresztül kommunikál, és igazából együttműködik egymással a két eltérő rendszer. Ez azért örömteli, mert a kereskedőknél jelenlévő rendszereket nem kell teljes egészében kicserélni: ha az egyik szabványt kezeli, a másikkal sem lesz gond. 

A Google Wallet egyébként a jövőben azokon a helyeken is használható lesz, ahol az Apple Pay. A webóriás szolgáltatásánál szintén az appnak kell megadni a kártyaadatokat, onnantól kezdve pedig lehet fizetni a telefonnal is. 

 

Biztonságos?

Elsőre meglehetősen vadnak tűnik a pénzünket és a bankszámlánkat egy telefonra és nagy tech cégekre bízni. Azonban nem kell aggódnunk. Sem az Apple, sem a Google nem tárolja el a kártyáink adatait, a részletekről csak mi, a bankunk és a kereskedő tud, ahol éppen fizetünk. Ne felejtsük el persze azt sem, hogy a két nagy cég az iTunes és a Play áruházak miatt már eleve elképesztő mennyiségű banki adattal rendelkezik a felhasználóiról - és eddig soha nem volt biztonsági problémájuk ilyen téren. 

Mi a helyzet akkor, ha ellopják a telefont? Nos, fizetni nem tudnak vele, ugyanis az Apple Pay esetében szükség van az ujjlenyomatunkra is a fizetések engedélyezéséhez, a Google megoldása pedig PIN kódot kér. Na és az Apple Watch? Ott szintén PIN kódot kell megadni, majd óvintézkedésként az óra figyeli, hogy a tulajdonosa leveszi-e a kezéről. Minden egyes levétel után kéri a kódot, ellenkező esetben a fizetéseket nem engedélyezi. A kártyaadatokat szintén nem tudják kiszedni a készülékekből, az NFC-s lapkák ugyanis azokat titkosítva tárolják. 

 

... mégis ez lehet a mobilfizetés királya

 

Maga az elképzelés pedig bármennyire is meglepő, biztonságosabb a hagyományos módszereknél. Elvégre ahogy Amerikában nem, úgy hazánkban sem igazán kérik el sehol az igazolványunkat vagy az aláírásunkat a bankkártyánk mellé. 

Európába egyébként az Apple Pay leghamarabb 2015-ben jöhet, így egy darabig még várnunk kell az ujjlenyomattal és telefonnal való fizetésre a pénztáraknál. A PayPass-alapon működő bankkártyákból mindenesetre itthon is egyre több van, és mivel a használatuk sokszor gyors és egyszerű, ezért sokan szeretik is őket. Persze a fentebb említett biztonsági kockázatok itt is megvannak, elvégre 5000 forint alatt bárki kártyáját lehúzhatnánk a terminálon, és még a kód sem kell hozzá. Ehhez képest az Apple Pay nem csak kényelmesebb (vagy menőbb?) lesz, de biztonsági szempontból is előrelépés. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.