Hirdetés

Minden ötödik Mac fertőzött - baj lesz



|

A Sophos szerint az almás gépek 20 százalékán van kártevő - nagyrészt windows-os.

Hirdetés

A Sophos NakedSecurity blogján tette közzé Mac felmérésének eredményét, minek körében 100 000 almás gépet vizsgáltak meg. Az információkat a Sophos ingyenes antivírus programjának letöltésekor gyűjtötték. A konklúzió: zavaróan sok Mac fertőzött mind Windows, mind Mac kártevőkkel.

 

A résztvevő Mac-ek 20 százaléka hordozott legalább egy vagy akár több olyan kártevőt, melyet Windows környezetre fejlesztettek ki. Ez még nem lenne olyan nagy gond, mert Mac rendszeren ezek nem futnak, legfeljebb terjedhetnek, viszont akadtak célzottan Mac-ra (OS X) készült kártékony malware alkalmazások is.

 

A közlemény pont időben jött ahhoz, hogy egyrészt elterelje a figyelmet a Sophos ellen elkövetett hacker akcióról, másrészt ahhoz, hogy a Flashback exploit után tovább gyengítse a Mac sebezhetetlenségének nimbuszát. (A Flashback egy olyan trójai volt, mely Adobe Flash frissítésnek álcázta magát és egy Java sebezhetőséget aknázott ki.)

 

 

Beszámoltunk arról, hogy a Fashback képes volt a világszerte használt Mac OS X telepítések egy százalékán fertőzést okozni. A Symantec és a Kaspersky ugyan azt jelentette később, hogy a fertőzött gépek tábora a Java javítás és a külön is letölthető kártevő eltávolító révén rohamosan zsugorodott, de mások nem így látják. A Dr. Web és az Intego szerint még mindig 650 000-re tehető a fertőzések száma.

 

Rájár a rúd a Mac-re és az OS X-re, rácáfolva a romantikus Apple-rajongói elképzelésekre, miszerint az OS X magában biztonságos rendszer. Mi a következő években a Mac OS X fertőzések számának robbanásszerű növekedésére számítunk a tavaszi események alapján.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.