Hirdetés

Steve Jobs legnagyobb dobásai



|

Az Apple sikerében elvitathatatlan Steve Jobs szerepe. Álljon most itt néhány azon munkák közül, amelyeket a cég múlt év végén elhunyt vezetője hozott létre - legalábbis az ő irányítása alatt indultak el - és amelyek a lehető legjobb irányba terelték a vállalat fejlesztéseit.

Hirdetés

LaserWriter

Az első LaserWriterrel lépett be az Apple a lézernyomtatók piacára 1985-ben. 300 dpi-s felbontásával, 8 lap/perces sebességével és a beépített Adobe Postscript nyelvvel a hardver felpezsdítette a nyomtatópiacot a '80-as évek végén.

 


Az Apple grafikus dominanciája a LaserWriterhez kapcsolódhat, hiszen ez a szerkezet tette lehetővé a szakembereknek, hogy munkájukat pontos, profi kinézetű nyomtatásba helyezzék. Ez a nyomtató volt ráadásul az első hálózatba köthető darab, amely akár 40 Macet is ki tudott szolgálni. Az eszköz radikálisan megváltoztatta a kiadók és dizájnerek munkáját, hiszen a több órás folyamatokat percekre csökkentette.

Apple II

1977-ben mutatták be a San Franciscóban rendezett West Coast Computer Faire-n az Apple 1 utódaként, amelyet egyébként Steve Wozniak gyártott saját kezűleg, és Steve Jobs adott el 666 dollárért. Az Apple 1-gyel ellentétben az Apple II már színes kijelzővel, nyolcbites processzorral, bővíthető memóriával, játékvezérlő-portokkal és floppymeghajtóval rendelkezett. Ez volt a cég első sorozatgyártású számítógépe, és egy hosszú távú siker is egyben. A cég több mint 15 éven keresztül árulta az Apple II-t, egészen 1993-ig.

 



Míg Steve Wozniak tervezte a hardvert, Steve Jobs a dizájnért felelt. Jobs a mindennapi felhasználóknak is tetszetős formát hozott létre, hiszen a műanyag borítás kiválóan mutatott a korai fémházas PC-k mellett.

iMac

Amikor Steve Jobs 1996-ban visszatért az Apple-hez, egy olyan terméket szeretett volna, ami példát statuál. Ez lett az iMac, ami 1998-ban debütált. Új alapot adott az ipari formatervezésnek, és egy másolási trendet váltott ki más fogyasztási cikkeknél, egyúttal ez a termék vezette be az „i” megkülönböztetési előtagot. A floppymeghajtó hiánya az embereket az internet használatára ösztönözte, amely azt az üzenetet közvetítette, hogy az Apple szakítani szeretne az általános, de elavult technológiákkal az élvonalbeliek javára.

 



Ami a legfontosabb, hogy az iMac mentette meg az Apple-t, nemcsak hogy három évnyi veszteséges időszakot fordított meg, de egy szimbólumként is szolgált arról, hogy az Apple elkötelezte magát a felhasználóbarát innovációk terén.

Mac OS X

Annak ellenére, hogy az eredeti Mac OS lepipálta kortársait egyszerű használatával, az 1990-es évekre nyilvánvalóvá vált, hogy lemaradt a technológiától. A többi operációs rendszer funkciói, mint például a primitív multitasking vagy a védett memória, a Mac-felhasználók irigységét váltotta ki. A cég számtalan kísérletet tett az operációs rendszer modernizálására, de végül leálltak ezzel, mert a vezetőség inkább egy teljesen új utód felé fordult.

 



1996-ban a cég megvette Jobs NeXT Computer cégét, és a cég NeXTstep elnevezésű operációs rendszerét használta alapnak a Mac OS X-hez. A 2011 márciusában bemutatott Mac OS X a tiszteletreméltó BSD nyílt forráskódú operációs rendszer kódjait használta alapnak, így végre a modern funkciók is belekerülhettek az OS X-be. Ez nemcsak a későbbi Mac operációs rendszerek alapját szolgáltatta, hanem az iOS mobilplatformok is ebből alakultak ki, amelyek ma is az iPhone-ok, iPadek alapjaként szolgálnak.

iPod

Ha egy olyan terméket keresünk, amelynek a kezdeti sikerét a cég még ma is élvezi, az iPod biztos választás lehet. Míg Jobs visszatérése után a Macek újratervezése vitte a céget a stabilitás irányába, az iPod valami egészen más irányba tolta az Apple-t.



Mint sok más Apple termék esetében, az iPod nem egy terület úttörője volt, hanem egy példakép. Öt GB-os merevlemezével, egyszerű kezelőfelületével, iTunes-integrációjával az első olyan Apple termék lett, amely nagy tömegeket mozgatott meg. Az olyan utódok és további modellek, mint az iPod mini, iPod nano és iPod shuffle csak emelték a termék fényét, ami egy évtized óta töretlenül ragyog.

iTunes Store

Manapság legtöbbünknek a digitális termékek vásárlása magától értetődőnek hat, viszont nem olyan rég volt egy olyan időszak, amikor még különböző lemezboltokban kellett vásárolnunk, vagy az Amazonról megrendelnünk és várnunk a termék megérkezését. Mint sok más Apple termék esetében, az iTunes Store nem az első online zeneáruház volt, de kétségtelenül a legjobb. Repertoárját kiegészítette tévéműsorokkal, filmekkel, könyvekkel és iOS programokkal, emellett a Mac App Store alapjaként szolgált.

 



iPhone

Valaminek ki kellett ütnie a nyeregből az iPodot, akkor meg miért ne az Apple tenné ezt saját magával? A cég egyszerűen nemcsak egy jobb médialejátszót tervezett, hanem egy új piac felé nyitott: az okostelefonok felé, egyúttal újraértelmezte az okostelefon kategóriát azzal, hogy nemcsak az üzletembereknek tette elérhetővé ezt, hanem az átlag felhasználóknak is. A ma már természetesnek ható szoftver–hardver párosítással az Apple egy olyan terméket alkotott, amely nagyon sok konkurenciát megmozgatott. Ezt nemcsak a médialejátszással érte el, hanem az e-mailek kezelésével, a mobilokon található talán legjobb böngésző integrálásával és egy olyan programfejlesztési felhajtással, ami ma is tart.

iPad

Néhányan azt mondják, hogy a tabletek piaca már létezett az iPad bemutatása előtt is, de azok valójában laptopok voltak tablet formába öntve. Ezekkel ellentétben az iPad az iPhone könnyedségét egy nagyobb eszközbe zárta, és ezzel új programoknak és felhasználási területeknek adott lehetőséget.

 

 

Míg sokan azzal kritizálták az iPadet azzal, hogy a készüléket inkább az eladások miatt tervezték, és nem a tényleges fejlesztés miatt, a milliós eladások épp ennek az ellentétét mutatják. Több mint egy évvel az iPad bemutatása után a versenytársak még mindig próbálnak felzárkózni, az Apple pedig egy új kategóriát alapított a mobil számítógépek területén.

iPhoto

A technológia mindennél könnyebbé tette a fényképek készítését, az embereket nem korlátozzák 24 vagy 36 kockára. Digitális fotóalbumunk több ezer fényképet is tartalmazhat, amiket az iPhoto nélkül egyszerűen képtelenség lenne rendben tartani. 2002-es bemutatása óta a programot folyamatosan fejlesztik; arcfelismeréssel, helyszín szerinti szortírozással, közösségi portálokon történő megosztással, valamint alapvető szerkesztési és módosítási funkciókkal rendelkezik.

MacBook Air

A legtöbb ember egyetértett azzal, hogy egy ultrakönnyű laptop esetében kompromisszumokat kell hoznunk, ám amikor 2008-ban bemutatták az első 13 hüvelykes MacBook Airt, a kompromisszumok túl nagyok voltak, főleg teljesítmény területén.

 

 

Akárhogy is, az Apple-nek és Steve Jobsnak volt egy álma a MacBook Airt illetően, és amikor 2010-ben a 10 hüvelykes modellt, idén pedig a Core i5-ös modellt mutatták be, az álom mindenki számára érthetővé vált – a legújabb MacBook Air az ideális hordozható Mac.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.