Hirdetés

Hogyan védi a Microsoft a gyerekeidet?



|

A redmondi szoftvercég szolgáltatásával felügyelheted gyermeke(i)d PC-n és Xbox konzolokon töltött idejét, tevékenységeit, amely lista hamarosan Android és iOS támogatással egészül majd ki.

Hirdetés

A nagymama bőrébe bújt ordasnak már nemcsak a szeme és a sávszélessége nagy, hanem az elérhető eszköztára is. Ha kell megtéveszt, zsarol, vagy éppen kémkedik a gyerekek után és még az is lehet, hogy az egyébként megbízhatónak hitt vadász valójában csak Piroska pénzére hajt, amit aprónként kér el tőle. Helló, mikrotranzakció! A régi tanmese működött az offline térben, online viszont a netfarkasok bárkinek a bőrébe bele tudnak bújni és még az is lehet, hogy maga Piroska lesz az, aki a nagymama háza helyett inkább egy játékterem felé indul el a rendkívül ingergazdag környezetben. A példázatok ma is fontosak, a szülőknek a XXI. században is foglalkozniuk kell utódaikkal, nevelniük kell a gyerekeiket, hogy tudják mit szabad, mit nem, és pontosan mi a tiltás oka.

Szoftveres segítség

Az egyébként jóhiszemű szülők viszont sok esetben még így is sötétben kell, hogy tapogatózzanak, amennyiben nem tudnak lépést tartani a netes tini trendekkel, kihívásokkal és rövidítésekkel. Ilyenkor persze megoldás lehet a DFE, a teljes tiltás, ám talán jobb, ha a felelős szülők szoftveres segítséghez fordulnak. Természetesen tudván azt, hogy utóbbi csak egy eszköz, a nevelés és a megfelelő kommunikáció feladata rájuk hárul. A párbeszéd kiemelten fontos, hiszen a csemetének meg kell értenie, hogy a szigor nem ellene, hanem érte lépett érvénybe.

Ha ezen aranyszabályokat betartod, jó választás lehet a szülői felügyelethez a Microsoft megoldása, a Microsoft Family Safety, azaz a családbiztonság, amely hamarosan - a Microsoft 365 részeként - Android és iOS eszközökön is elérhető lesz. A megoldás az account.microsoft.com/family/ oldalon elérhető szolgáltatásra épít, amely jelenleg is jól használható már Windows 10 és Xbox One eszközökön.

Az adott oldalon mindenki definiálhatja a saját családját. Ahol az adminisztrátorok, úgymond szervezők természetesen a szülők lesznek, a tagok pedig a gyermekeik. És még véletlenül sem fordítva! A családi csoportokon belül megoszthatóvá válnak a OneNote jegyzetek, a naptárba családi események vihetők fel, sőt a szülők a gyermekek virtuális számlájára pénzt rakhatnak, ha a csemete éppen a Microsoft valamelyik szoftverboltjában szeretne vásárolni.

Egy gyermek profiljára kattintva ezen felül beállítható tevékenységfigyelés, amely során a szolgáltatás adatokat gyűjt Windows 10 gépeken, Xbox One konzolokon, valamint a Microsoft Launchert futtató Android telefonokon arról, hogy a felügyelt fiókkal a gyerek mennyi időt töltött az adott képernyő előtt, milyen programokat futtatott, illetve az Internet Explorer és Edge böngészőkben milyen weboldalakat látogatott meg.

Szabályozás észszerű keretek között

A begyűjtött adatok alapján külön korlátozások állíthatóak be az egyes játékokra és alkalmazásokra. Például az Excel esetén be lehet állítani limitáció nélküli időkeretet, de a Minecraft futtatását akár napi 2 órában is maximalizálhatjuk, és mindezek egyszerre érvényesülnek az összes eszközön, beleértve a PC-t, az Xboxot és hamarosan a mobilokat is.

Emellett szabályozható a képernyő előtt töltött idő is eszközönként, de akár összesítetten is. Jelenleg a Windows 10 PC-k és az Xbox konzolok szabályozhatók ily módon, ám rövidesen a listában az Android és az iOS eszközök is elérhetőek lesznek.

Ezen felül a tartalomkorlátozás is aktiválható, minek során például meg lehet adni, hogy milyen korhatár-besorolású programokat, játékokat indíthat el a gyerek, illetve milyen weboldalakat látogathat meg a gépen lévő Microsoft böngészőkben. Utóbbi modul tartalmaz egy rendszeresen frissített feketelistát, ami kiszűri a felnőtt és egyértelműen káros oldalakat, ám a listát a szülői is manuálisan bővítheti, illetve adhat ahhoz kivételeket.

Végezetül elérhető egy Gyermek keresése funkció is, ami jelenleg még a Microsoft Launcherre épül, ám a hamarosan érkező dedikált iOS és Android appal utóbbi jóval okosabbá és fejeltebbé válhat egy, a korábbiaknál jóval könnyebben kezelhető és áttekinthető felületen. A Microsoft Family Safety előzetes tesztverziója a redmondi szoftvercég oldalán keresztül igényelhető egy űrlap kitöltésével.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.