Hirdetés

Tíz dolog, amitől még jobb lett a Microsoft 365



|

Nincs többé Office 365. Éljen a Microsoft 365! Az újdonságok listája messze nem merül ki az átnevezésben. Megnéztük mi mindenre számíthatsz.

Hirdetés

Áprilisi végén nevet váltott a redmondi szoftvercég irodai programcsomagja, amely egyik napról a másikra Office 365-ből Microsoft 365-té vált. A névváltás nem szimbolikus, hanem jelzi, hogy a szolgáltatáscsomag már messze nem arról szól, hogy egyszeri költség helyett havidíjért lehet Word, Excel és például Outlook klienseket vásárolni. Része a OneDrive, a Skype, a fogyasztók irányába lépő Teams és még egy sor olyan szolgáltatás, amely kifejezetten az úgynevezett power userek életét próbálja megkönnyíteni. Megmutatjuk mindazt a 10 újdonságot, amelyek már elérhetőek, vagy hamarosan elérhetőek lesznek.

1. Írássegítő Szerkesztő

Megújul egyrészt a Word, az Outlook beépített helyesírás és nyelvhelyesség ellenőrző modulja, illetve egészen pontosan egy kiegészítést kap a "Szerkesztő" modul képében, amely nem csak az elgépelések és a nyilvánvaló helyesírási hibák kijavításában nyújt segítséget, hanem a mögötte álló mesterséges intelligencia képes felismerni más nyelvtani hibákat, jelezni, ha a nyelvhasználat nem megfelelő, vagy éppen egy másik kifejezés helyénvalóbb lenne, illetve akkor is jelez, ha az adott szöveg túlságosan terjengősre sikeredik.

A szolgáltatás alapját több ezer oldalnyi kielemzett szöveg adja, hasonlóan más szolgáltatásokhoz, így minél többen használják, annál jobb lesz idővel. Messze több egy szimplán szótáralapú megoldásnál, ráadásul a gépi intelligencia a weben fellelhető hasonló szövegeket is megtalálja, ami idővel megnehezítheti majd a plagizálók dolgát. A funkció ígéretes, ám a korrektoroknak még nem kell a munkájukat félteniük, pláne, hogy e megoldás egyelőre csak angol, német, spanyol és francia nyelven képes tudása legjavát nyújtani.

2. PowerPointba rejtett beszédtanár

A mesterséges intelligencia bevonása segítségével készült el egy másik fontos funkció is, amely a mikrofon által hallott hangra képes reagálni, és jelezni az előadónak az esetleg beszédhibáit, és azokat a területeket, amelyek fejlesztésével még jobbá, még élvezetesebbé teheti beszédét. E funkció jelenleg a PowerPoint webes változatában érhető el, a [Diavetítés] - angolul [Slideshow] - menüpont alatt, ám egyelőre csak angol, német, vagy francia nyelven, mint ahogy a Diktálás mögött álló Speech Service is csak a nagy világnyelveken működik. Viszont, ha pont angolul szeretnél prezentálni, érdemes kipróbálnod, hiszen a segítségével felkészültebben érkezhetsz az előadásodra. Reméljük, hogy a funkció, hamarosan a Diktáláshoz hasonlóan magyar nyelven is használható lesz.

3. Arculattervezés pár klikkel

Nem csak a korrektorok, hanem a grafikusok munkájának egy részét is megpróbálják átvenni az új Office kliensek. Legalábbis a PowerPointon belül már elérhető a Tervező funkció előzetese (a Wordbe és az Excelbe pedig hamarosan érkezik), amely a beírt szöveg alapján képes betűkészletet, háttérbe képet, vagy körkörös videót és azokhoz illeszkedő elrendezést javasolni.

A Microsoft 365 fizetős csomagjainál a felhasználók a Getty Images 8000 képéhez, 175 loop mozgóképéhez, valamint 300 fonthoz, és 2800 ikonhoz férhetnek hozzá, illetve egészen pontosan azon ajánlórendszer, amely a háttérben dolgozik. Érdemes egyszer kipróbálni a webes, vagy az asztali PowerPoint kliensben. E modult a [Kezdőlapon] találhatod meg a szalag jobb szélén, [Tervező] néven.

4. Új Excel adattípusok

Régóta nem változott az Excel által kezelt adatok köre, a táblázatkezelő jobbára még mindig csak szövegekben, számokban, törtekben, dátumokban gondolkodik, a különleges kategória pedig kimerül az irányítószámban, az adószámban, telefonszámban, és például a mobilszámban. Ez hamarosan változni fog, a Wolfram Alpha szolgáltatásával partnerségben ugyanis több mint 100 új adattípussal fog bővülni az Excel, amely magában foglalja az étel, a film a kémia és például a Pokémon kategóriát is.

Innentől például az ételeknél egyszerűbb lesz kalóriát, vagy éppen cukorszintet számolni, amely új lehetőségeket teremt majd. A funkciót folyamatosan vezetik majd be, első körben angol nyelven.

5. Hatékonyabb időmenedzsment

Két új hasznos funkciót is kínál az Outlook üzleti és magán felhasználóknak a Microsoft. A naptáron belül egy új kalendárium felvételekor több külső szolgáltatás is integrálható közvetlenül az Outlookba, így egy helyen követheted például kedvenc csapataid meccsét, és a különféle nemzeti ünnepeket. Emellett lehetőség van külső naptárakra is feliratkozni, így könnyedén egy helyen vezethet privát és céges naptáradat, bármiféle adatvédelmi kockázat nélkül.

Hasznos lehet emellett a Play My Emails on Android applikáció is, angol nyelven, amely a Cortana segítségével reggelente felolvassa a beérkező leveleid lényegi részét, hogy a munkába menet előre megcímkézhesd a fontos és nem fontos leveleket.

6. Családi Teams

A redmondi szoftvercég adatai alapján több mint 40 millió felhasználó használja jelenleg naponta a Skype szolgáltatását, miközben a Teamsnél ugyanaz az érték 44 millió fő. A Microsoft Slack riválisa hamar rendkívül népszerű lett a céges dolgozók körében, hiszen segítségével egy helyen cseveghetnek, videókonferenciázhatnak és telefonállhatnak a kollégáikkal, ráadásul az egységes kommunikációs platform kiváló csoportmunka funkciókkal is rendelkezik. A Teamst hamarosan a magánembereknek is megnyitják, így a szolgáltatás jelenlegi felhasználói magáncélra is használhatják a klienst, ott megtervezve a családi nyaralásokat, vagy éppen ott megosztva a közös dokumentumokat, jelszavakat.

7. Microsoft Családbiztonság

Még a Live-os időkből sokaknak ismerős lehet a funkció. A Microsoft most visszahozza a sokak által kedvelt szolgáltatást, pont akkor, amikor a digitális szülői felügyelet egyre fontosabbá válik. A Microsoft Family Safety hamarosan iOS és Android készülékeken is elérhető lesz. és együttműködik majd a Windows rendszereken és Xbos platformokon található hasonló modulokkal. A szolgáltatás helyalapú feltételek kezelésére is alkalmas lesz, így például a szülők azonnal felugró üzenetben értesülhetnek arról, ha gyermekük megérkezik az iskolába, vagy éppen hazaér onnan.

8. Családi pénzügyek az Excelben

Népszerűvé váltak az elmúlt években azon applikációk, szolgáltatások, amelyekkel a felhasználók nyomon követhetik pénzügyeik alakulását, havi bevételeiket és kiadásaikat. Eddig a Microsoft nem rendelkezett hasonló szolgáltatással, a Microsoft 365 részeként viszont az Excelbe is érkezni fog a pénzügyi modul, külön erre a célra létrehozott sablonokkal, adattáblákkal és elemzésekkel.

A Plaid szolgáltatásnak köszönhetően a felhasználók a banki számláik adatai is becsatornázhatják közvetlenül az Excelbe, így minden egyes tranzakció szinte azonnal megjelenik a táblázatkezelőbe, is kiértékelővé válik. A Plaid egyelőre az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesül Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Írországban és Hollandiában érhető el. A funkciót elsőként a tengerentúliak tesztelhetik majd.

9. Egyedi ajánlatok

Több mint 38 millió felhasználóval rendelkezett az Office 365 a Microsoft adatai alapján. Miért ne lehetne egy ekkora  tömeget vásárlói közösségként működtetni? A redmondiak élnek a lehetőséggel, és a microsoft.com/partner-benefits oldalon keresztül egyedi ajánlatokkal kedveskednek minden meglévő Microsoft 365 felhasználónak. Cikkünk írásakor többek között 3 hónapos Adobe Creative Cloud, Blinkist és Bark.us hozzáférés, valamint 6 hónapos TeamSnap előfizetés is elérhető volt.

10. Jelszókezelő

Mivel a Microsoft 365 nem dobozos termék, hanem szolgáltatás. Várhatóan az elkövetkező hónapokban még tovább bővül majd a tudása. Egy redmondi jelszókezelő szolgáltatással kapcsolatban már több pletyka is megjelent, így elképzelhető, hogy hamarosan hivatalossá válik. Ám az Edge már most kapott egy Password Monitor funkciót, amely képes jelezni, ha azt érzékeli, hogy a felhasználó jelszava valahol kiszivárgott. A Microsoft böngészője egyébként jelentős frissítést kapott, egyre jobbá válik, amely immár részesedésben a Mozilla előtt jár.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.