Hirdetés

10 dolog, amit megöltek az okostelefonok



|

Az okostelefonoknak nagyon sokat köszönhetünk, mivel egyetlen készülék képes milliónyi feladatot ellátni. Ez a fejlődés viszont több olyan céleszköz halálát is előidézte, amelyek annak idején igen sikeresek vagy éppen nélkülözhetetlenek voltak.

Hirdetés

Okostelefonokkal egyszerűbb lett az élet – bármennyire is hihetetlen –, mégis, ezek megjelenése előtt is meg tudták az emberek oldani a zenehallgatást, a videofelvételt vagy a fényképezést. Persze aki ezt mind egyszerre szerette volna művelni, például egy kirándulás alkalmával, akkor egy kisebb elektronikai szaküzletet kellett a hátára és egyéb, tehercipelésre alkalmas helyekre aggatnia. A végfelhasználók számára tehát felüdülés volt a rohamos miniatürizálás, ám nagy gyártók ismert és sikeres termékei kerültek a süllyesztőbe, a szinte bármire képes mobiloknak köszönhetően. Jelen írásunkban összeszedtünk 10 hardvert, amit az okostelefonok tettek el láb alól.

 

MP3-lejátszók


Egyre ritkábban találkozunk azzal az életképpel, hogy valakinek egy MP3-lejátszója lenne a zsebében, táskájában, kezében. A mobilok elterjedése, de főleg az iPhone 2007-es megjelenése megpecsételte ezen eszközök sorsát, ugyanis az okostelefonok jóval kényelmesebb kezelést és jobb hangminőséget képesek produkálni ezeknél a hardvereknél, arról már nem is beszélve, hogy számos egyéb funkcióval is ellátták őket. Az iTunes és az ehhez hasonló szolgáltatások léte, amelyek az egyszerű vásárlást és letöltést hétköznapivá tették ezen eszközökön, pedig már csak hab a tortán.

 

 

 

 

Kézikonzolok


Túlzás azt állítani, hogy ezek a készülékek kihaltak volna, ugyanis most jelent meg például a Nintendo 3DS, amely hatalmas sikert aratott, de év végén jön a Sony NGP is, amely az előrejelzések szerint szintén nagy népszerűségre számíthat. Ennek ellenére az okostelefonok nagyon nagy szeletet haraptak ki ebből a piacból is, mivel az erős hardvernek és a komoly operációs rendszereknek köszönhetően nagyon egyszerűen lehet rájuk látványos alkotásokat készíteni. Az alkalmazásboltok (AppStore, Android Market) az egész disztribúciós folyamatot leegyszerűsítik, ami megint csak hatalmas érv a telefonok mellett.

 

 

 

 

Olcsó fényképezőgépek


Nagyon kicsi a kereslet manapság a belépő szintű fényképezőgépek iránt, mivel a legtöbb telefon már majdnem hozza azt a minőséget, ami egy pár tízezer forintos eszköztől elvárható. Ami igazán mérvadó ebben a kérdésben, az az online megosztás, ami szinte valós időben történik, mivel az elkészítés pillanatában már fel is tölthetjük műveinket a népszerűbb oldalakra, mint például a Facebook, a Twitter, vagy a Picasa (e szolgáltatásokkal kapcsolatos cikkünket keresse az XY. oldalon). Ez a plusz funkció a belépő kategóriás kompakt fényképezőknél még nem (vagy csak ritkán) elérhető, és ha mégis, akkor is Wi-Fi-kapcsolatra van szükség a feltöltéshez.

 

 

 

Hordozható videolejátszók


Már valószínűleg nem sokan használják például az Archos hordozható lejátszóit vagy éppen az Apple iPod Videót, amelyek annak idején a multimédiás eszközök nagyágyúi voltak komoly videós képességeik miatt. Az okostelefonok szinte egy szempillantás alatt eltaposták ezen készülékeket is, mivel a gyors mobilnetnek, a milliónyi online HD-videónak és a nagy felbontású, kiváló minőségű telefonkijelzőknek köszönhetően különösebb nehézség nélkül sikerült parkolópályára állítani az említett masinákat. Egy négyhüvelykes megjelenítőn már élvezhető minőségben lehet a különböző mozgókép-tartalmakat megtekinteni, arról nem is beszélve, hogy bárhol, bármikor elővehetjük a zsebünkből, a régebbi, nagyobb lejátszókkal ellentétben.

 

Multimédiás rögzítők


Ha már a lejátszókat kitárgyaltuk, érdemes a felvevőket is megemlíteni, amelyek hasonló okokból szintén kihalóban vannak. Egyrészt a fényképezőgépekhez hasonlóan az olcsóbb videorögzítők is kezdenek eltünedezni, (lásd fókusztesztünket, ahol az alternatív felvevőkkel foglalkozunk), másrészt a diktafonok és egyéb hangrögzítők ideje is lejárt, mivel telefonjainkkal akár élőben is közvetíthetünk hang és videó formájában is, az egyéb online megosztási módszerekről már nem is beszélve.

 

 

 

 

Műholdas navigátorok


Maguk a navigációs szoftverek nem szűntek meg, csak átalakultak, ugyanis az anno hihetetlenül népszerű, ám sokszor drága céleszközöket (PNA) egyik napról a másikra váltották le a GPS-vevővel ellátott mobilok. Mivel egyre komolyabb megoldásokkal jelentkeznek a fejlesztők – amelyek között még ingyeneseket is találhatunk –, muszáj volt a dedikált hardver- és szoftvergyártóknak is reagálniuk a fejlődésre, így érthető, hogy szinte minden nagy név rendelkezik már saját, teljes körű, mobilos navigációs megoldással. Egy külön üzletággá nőtte ki magát ez a versengés, amely nekünk, fogyasztóknak, csak jó lehet.

 

 

 

 

Personal Digital Assistant (PDA)


Ahogy manapság minden üzletember Blackberry-vel, iPhone-nal vagy csúcskategóriás androidos készülékkel mutatkozik, úgy annak idején a PDA-k töltötték be ezt a szerepet. A komplett irodai megoldásokkal ellátott eszközök bámulatos sikert arattak a rengeteg, ma már kézenfekvőnek számító funkcióval. A múlt évtized közepén már kezdett egyértelművé válni az okostelefonok várható sikere ezen a téren (is), amely nem sokkal később be is következett. Okkal nevezték tehát a PDA-kat „zseb-PC”-nek, bár ezt a jelzőt gyakorlatilag a mai mobilokra is ráaggathatjuk.

 

 

 

 

Karóra


Ez az egyik legérdekesebb pont a felsoroltak közül, mégis talán a legkézenfekvőbb. Annak idején a karórák komoly funkciót láttak el – mutatták az időt –, ám a telefonok megjelenése átformálta ezen eszközök szerepét, és mára már inkább csak divatkellékként szokásos viselni őket. Sikerült egy elektronikai eszköznek egy hosszú-hosszú évtizedek óta szolgáló, mindennapi használati tárgyat funkcióvesztetté tenni, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. Visszatértünk a zsebórák korszakába, mivel csakúgy mint annak idején. minden alkalommal elő kell venni a zsebünkből az időmutatásért felelős kütyünket.

 

Térképek


A hagyományos, papírra nyomtatott térképek voltak az okostelefonok hódító hadjáratának első áldozatai. Mondani sem kell, hogy már a PC-s változat megjelenésekor mekkora siker volt a Google Maps és Earth (vagy éppen a NASA World Wind), amely után az okostelefonokra való portolás már csak a kegyelemdöfés volt az idejemúlt papíralapú térképeknek. Elég, ha csak a gyors keresésre, a kis méretre vagy az egyszerű navigációra gondolunk, amely a nyomtatott térképek esetében rémisztően hosszú ideig is eltarthatott.

 

Tudakozó


Habár ez inkább az internet elterjedésével köthető össze, mégis van némi köze az okostelefonoknak a tudakozó mint szolgáltatás kihalásához. Annak idején, amikor valamilyen információra, például telefonszámra vagy egyéb adatra voltunk kíváncsiak, egy telefonhívást kellett lebonyolítanunk a jó ügy érdekében. Az internet segítségével ez az otthonokban teljes mértékben szükségtelenné vált néhány éve, ám az okostelefonoknak hála már útközben sem szorulunk erre, mivel a keresőszolgáltatásokat ugyanolyan könnyedén el tudjuk érni.

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.