Hirdetés

4G-vel újít jövőre a T-Mobile



|

A T-Mobile hálózatán 2012. január elsején debütál a valóban szélessávú 4G/LTE mobilinternet szolgáltatás.

Hirdetés

A 2012. januárjában meginduló, elődjéhez képest lényegesen gyorsabb mobilnet szolgáltatás tesztelése a napokban veszi kezdetét, melyben 500 lakossági, kis-, közép- és nagyvállalati ügyfél vehet majd részt. Az új technológiára kíváncsi ügyfeleknek csupán csak egy feltételnek kell megfelelniük: a már most lefedett területen kell, hogy éljenek vagy tevékenykedjenek. A technikai akadályt pedig az USB-portra csatlakoztatható mobil stick hivatott leküzdeni, melyre azért van szükség, mert hazánkban egyelőre nincs olyan mobilkészülék, amely kompatíbilis lenne a 4G hálózattal.

 

Az új hálózati eszközök, melyek névleges letöltési sebessége 21 Mbps, az Ericsson, a Cisco és a Telekom együttműködésében kerülnek kiépítésre. A tesztüzem idejére Budapest sűrűn lakottabb kerületeiben (III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII.) már 80 LTE bázisállomás kezdte meg működését. A Magyar Telekom vezérigazgatójának, Christopher Mattheisen, elmondása szerint a szolgáltatást biztosító Ericsson RBS 6000 berendezéseinek száma év végére megháromszorozódhat és 2012-ben várhatóan már az egész főváros 4G/LTE lefedettséget fog élvezni. A távlati tervek alapján 2013-ra a HSPA+ az ország egész területén elérhetővé válik.

 

 

 

 

Egyelőre nincs hivatalos forgalomban olyan készülék, ami 4G-kompatibilis lenne

 

Az új szolgáltatás mind a felhasználók, mind a szolgáltatók számára tartogat előnyös momentumokat. Felhasználói szemszögből elmondható, hogy a sebességnövekedés mellett kisebb késleltetési időre számíthatunk. Szolgáltatói szempontból jelentős a készülékek energiatakarékosabb mivolta és az elődjükhöz képest kompaktabb kialakítás könnyebb üzemeltethetőséget is magával von.

 

Az új technológia betörésével a "régi" megoldás nem vész a feledés homályába. A 3G hálózat az eszközök bevezetésével egyetemben folyamatos fejlesztés alá kerül, ugyanis a korszerű technológia lefelé is kompatíbilis, mivel rádiója magába foglalja a 2G, a 3G és a 4G berendezéseket is. Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese szerint ennek következtében a 4G/LTE-ben testesül meg az elkövetkezendő 10-15 év meghatározó mobiltechnológiája.

 

Az specifikációiban kétséget kizáró szélessávú mobilinternet szolgáltatáshoz a T-Mobile Net&Roll díjcsomagjaival is igazodott. A 16 és 26 gigabájtos Net&Roll csomag mellé januárban érkezik majd a Net&Roll 4G díjcsomag, mely a sávszélességre éhező végfelhasználókat célozza. A csomag garantált letöltési sebessége 4 megabit/másodperc lesz és 11900 forint havidíjért 40 gigabájt adatforgalmat biztosít.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.