Hirdetés

4G-vel újít jövőre a T-Mobile

|

A T-Mobile hálózatán 2012. január elsején debütál a valóban szélessávú 4G/LTE mobilinternet szolgáltatás.

Hirdetés

A 2012. januárjában meginduló, elődjéhez képest lényegesen gyorsabb mobilnet szolgáltatás tesztelése a napokban veszi kezdetét, melyben 500 lakossági, kis-, közép- és nagyvállalati ügyfél vehet majd részt. Az új technológiára kíváncsi ügyfeleknek csupán csak egy feltételnek kell megfelelniük: a már most lefedett területen kell, hogy éljenek vagy tevékenykedjenek. A technikai akadályt pedig az USB-portra csatlakoztatható mobil stick hivatott leküzdeni, melyre azért van szükség, mert hazánkban egyelőre nincs olyan mobilkészülék, amely kompatíbilis lenne a 4G hálózattal.

 

Az új hálózati eszközök, melyek névleges letöltési sebessége 21 Mbps, az Ericsson, a Cisco és a Telekom együttműködésében kerülnek kiépítésre. A tesztüzem idejére Budapest sűrűn lakottabb kerületeiben (III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII.) már 80 LTE bázisállomás kezdte meg működését. A Magyar Telekom vezérigazgatójának, Christopher Mattheisen, elmondása szerint a szolgáltatást biztosító Ericsson RBS 6000 berendezéseinek száma év végére megháromszorozódhat és 2012-ben várhatóan már az egész főváros 4G/LTE lefedettséget fog élvezni. A távlati tervek alapján 2013-ra a HSPA+ az ország egész területén elérhetővé válik.

 

 

 

 

Egyelőre nincs hivatalos forgalomban olyan készülék, ami 4G-kompatibilis lenne

 

Az új szolgáltatás mind a felhasználók, mind a szolgáltatók számára tartogat előnyös momentumokat. Felhasználói szemszögből elmondható, hogy a sebességnövekedés mellett kisebb késleltetési időre számíthatunk. Szolgáltatói szempontból jelentős a készülékek energiatakarékosabb mivolta és az elődjükhöz képest kompaktabb kialakítás könnyebb üzemeltethetőséget is magával von.

 

Az új technológia betörésével a "régi" megoldás nem vész a feledés homályába. A 3G hálózat az eszközök bevezetésével egyetemben folyamatos fejlesztés alá kerül, ugyanis a korszerű technológia lefelé is kompatíbilis, mivel rádiója magába foglalja a 2G, a 3G és a 4G berendezéseket is. Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese szerint ennek következtében a 4G/LTE-ben testesül meg az elkövetkezendő 10-15 év meghatározó mobiltechnológiája.

 

Az specifikációiban kétséget kizáró szélessávú mobilinternet szolgáltatáshoz a T-Mobile Net&Roll díjcsomagjaival is igazodott. A 16 és 26 gigabájtos Net&Roll csomag mellé januárban érkezik majd a Net&Roll 4G díjcsomag, mely a sávszélességre éhező végfelhasználókat célozza. A csomag garantált letöltési sebessége 4 megabit/másodperc lesz és 11900 forint havidíjért 40 gigabájt adatforgalmat biztosít.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.