Hirdetés

A Lumia 520 a legnépszerűbb

|

Gondoltad volna, hogy a legolcsóbb, legegyszerűbb Windows Phone hihetetlenül népszerű a világon? Ez hatalmas gond a Microsoftnak és nekünk is.

Hirdetés

Nem áll túl rózsásan a Windows Phone ökoszisztéma helyzete - a piaci részesedés hónapról hónapra csökken, az új, 950-es telefonok drágák és még mindig szoftveres gondokról jelentenek a felhasználók. Ezek azonban megváltozhatnak, más platformon is vannak gondok, ellenben a WP mobilok eloszlása már aggasztóbb. Az adduplex felmérése kifejezetten a WP telefonokat vizsgálta és érdekes megállapításra jutott.

Hirdetés


Lumia 520

Végtelenül egyszerű telefon volt már 2013-ban is a Lumia 520, ennek ellenére hatalmas sikert aratott. Az akkor piacon lévő, hasonló árú androidos készülékeknél fényévekkel jobban használható, gyorsabb és kényelmesebb telefon volt jobb szolgáltatásokkal. Mindehhez vonzóan alacsony, filléres ár társult, sőt, sok akcióban egyenesen ingyen juthattunk ilyen mobilhoz. Az összeszerelés és a platform stabilitása is kiválóan sikerült, így a mai napig rengetegen használják a Lumia 520-at, pedig mára a kínai és egyéb, androidos gyártók is felzárkóztak és hasonló áron legalább ilyen, de sokszor inkább már jobb készülékeket kínálnak fejlettebb belsővel, jobb szoftveres szolgáltatásokkal, jobb kamerával.


A Windows telefonok világában is jött már jó pár utóda a Lumia 520-nak erősebb belsővel, jobb külsővel, de egyik sem tudta megismételni a sikert. Ennél is sokkolóbb a felmérés eredménye, miszerint a WP telefonok 12,9%-a a mai napig a Lumia 520 és ezzel a legelterjedtebb Windows Phone 8.1 készülék. A második és harmadik hely sem a Lumia 950-é vagy talán a Lumia 930-é, nem, a második a Lumia 535, a harmadik pedig a Lumia 630 - mindkettő végtelenül egyszerű, már elavult és gyenge okostelefon. Ugyanakkor mind a mai napig alapfeladatokra jól használható és nagyon olcsó.


A prémium vajon mi?

De hol vannak a prémium WP okostelefonok? Nem áll jól a drága Windows telefonok szénája. A Windows mobilok 97%-át a Nokia/Microsoft szállítja, a többi gyártó elenyészően kis piaci részesedéssel bír, de az általános vélekedés szerint ezzel nem is igazán törődnek (például a Huawei, a Samsung és a HTC, akik nem is készítenek már jó ideje WP telefont).


A Windows Phone-ok piaci részesedését nézve az új, Windows 10-es Lumiák részesedése elenyésző, "de ezek még új készülékek" - mondhatnánk, azonban a régebbi csúcskészülékek, a 920 és a 930 sincsenek túl jó helyen: az összes közül még a Lumia 920 mérhető a leginkább a maga 3%-os részesedésével.


Vissza a jelenbe - viszlát, Fast Ring!

A Lumia 920 pedig 2012-es telefon, most pedig 2016-ot írunk! De mivel is igyekeznek ezúttal az új készülékekre átterelni a felhasználókat? A legújabb hír szerint a mostantól megjelenő Windows 10 Mobile Insider buildeket elsőként a 950/950XL/550 tulajdonosok kapják meg. Hogy ez azt jelenti, hogy a régebbi Lumia-tulajok átkerülnek Slow ringbe vagy csak párnapos csúszás lesz, még nem tudni, mindenesetre ez nem túl jó hír annak a maroknyi lelkes insideresnek, akik még napi szinten követik a Windows 10 Mobile születését.


És végül zárjuk egy rossz és egy jó hírrel: rossz hír, hogy Amerikában minden idők legalacsonyabb piaci részesedésére zuhant a WP-telefonok piaci részesedése. A Kantar Worldpanel adatai szerint a szeptemberi 3,9%-ról decemberre 1,6%-ra csökkent. A legmagasabb 2013 márciusban volt, 5,6%. Angliában kicsit jobb a helyzet, ott a világon a legmagasabb a részesedés: 9,2%-on tartja magát a platform, de ahogy Chris Capossela, a Microsoft marketing-vezérigazgatója is mondta, a Windows Phone-nak a Surface-hez hasonló, éles váltásra és Surface-szintű hero-termékre van szüksége. Legalább már annyit tudunk, hogy a www.surfacephone.com a Microsoft tulajdonában van.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.