Hirdetés

A Windows 10 Mobile nyomában

|

Vannak rossz híreink: januárban már nem érkezik meg a végleges OS, a következő pletyka február vége, de vannak olyanok is, akik áprilist emlegetnek. Hol tartunk most és miért ez a nagy csúszás?

Hirdetés

Tavaly megígérték, hogy minden felgyorsul, nem lesz több csúszás, erre a decemberre ígért Windows 10 Mobile még sehol és előre láthatólag a Lumiák sem árasztják el a piacot az első félévben. Sajnos úgy tűnik, a Windows Mobile csapatnak nem sikerült felvennie a mobil piacon diktált, szoros tempót a fejlesztésben, miközben a vetélytársak tartják a menetrendet, a felhasználók visszajelzései alapján fejlesztenek és mindig lesik az app-fejlesztők kívánságait.

Hirdetés


Szűnni nem akaró gondok

Amilyen sikeres és gyorsan terjed a Windows 10 PC-ken, a Windows 10 mobil, okostelefonokra szabott verziója annyira késik és zavaros. Folyamatos, napi használatban van a tesztlaborunkban, több, laikus felhasználón is teszteljük a rendszert, de sajnos a nagyon toleráns mobilozókat és a kalandvágyó IT-szakikat leszámítva egyelőre nem túl rózsás a fogadtatása a továbbra is bétás rendszernek.


A Windows 10 a megfelelő mobiltelefonokon még mindig csak fejlesztői, Windows Insider változatban érhető el, egyedül a három új Lumia, az 550, a 950 és a 950XL kapta meg gyárilag is már ezt az OS-t. Az, hogy nem végleges még a kód és hogy a fejlesztők nagyon dolgoznak rajta, mi sem mutatja jobban, minthogy nem jelent meg időben a Windows 10 Mobile a régebbi Lumiákra, az új készülékekre pedig folyamatosan érkeznek a firmware-javítások. Itt a véletlenszerű fagyások, leakadások, egyes modulok (például Bluetooth, Wi-Fi) lekapcsolódása mellett a legnagyobb gond az üzemidő, ami még mindig nem tökéletes.


A gondok sajnos régebbi telefonoknál is előjönnek, egy Lumia 930, ami WP8.1-gyel tökéletesen használható mobil, Windows 10 Mobile-lal fél nap alatt lemerül, sorozatosan kidobálnak a programok, a levélmellékletek nem töltődnek le LTE-kapcsolaton és még folytathatnánk.


Áruházi kavarodás

Az Áruház sem olyan még, hogy azonnal megkedveljük, hiányoznak információk, az értesítések nem mindig jelennek meg, az appok legutolsó frissítés dátuma nem látható azonnal stb. és hiába ígérnek zökkenőmentes átmenetet a Windows Phone 8.1-ről, egyelőre a két áruház mintha nem is ismerné egymást. A fórumokon már feltűntek olyan app-fejlesztők, akik nagyon panaszkodnak a Windows 10 áruháza miatt. Egyrészt az új kezelőfelületük nem olyan jó, mint a régi, másrészt a Windows áruház tele van egy halom haszontalan, félkész és rossz minőségű, hamis applikációval, ezek közül pedig nagyon nehéz kiválasztani a tényleg hasznos darabokat.


Késés várható

Mindezek fényében nem is lepődtünk meg, amikor felröppent a héten a pletyka, hogy nem januárban, majd csak február végén érkezik meg a Windows 10 frissítés a régebbi telefonokra. Egy másik, kevésbé hihető forrás már áprilisról beszél, de mi azért inkább maradjunk a februárnál. Ha tényleg rákapcsolnak a fejlesztők, ennyi idő alatt ezeket az egyébként apró, de annál bosszantóbb hibákat ki lehet javítani, és reméljük, az üzemidőre is megtalálják a megoldást. Az mindenesetre bíztató, hogy a hírek szerint 2016-ban a fejlesztőcsapat sokkal sűrűbben fog Windows Insider verziókat (buildeket) kiadni a vállalkozókedvű nagyközönségnek, és a régebbi stratégia (sok-sok újdonság, aztán hosszas hibajavítás) helyett vált, és a frissítések során elsőként a stabilitás és a kompatibilitás kapják a főszerepet, csak ezután jelennek meg lassan adagolva az új funkciók.


Viszlát Lumia

A Windows mobilos része nem csupán a régi, megszokott és végül is megkedvelt, oldalra lapozós kezelőfelülettől búcsúzik a 10-es verzióval, a Lumiák világát is le szeretné zárni a Microsoft, hogy helyet adjon egy új családnak. A sokak által Surface mobilként emlegetett új generációs Microsoft mobil természetesen idén jön, de hogy mikor, arról pontos információnk még nincsen. Logikusan a Redstone-frissítés magasságában jó lenne új hardvert is látni, addig azonban egyetlen Lumia 650-ről hallani, amely februárban érkezik.


Kipróbáltátok már a Windows 10 Mobile legújabb kiadását? Elégedettek vagytok?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.