Hirdetés

Az Oracle a Java miatt perli a Google-t



|

A vállalat szerint a keresőcég Android mobil operációs rendszere fejlesztése során számos, a Java-hoz köthető szerzői jogot és szabadalmat megsértett.

Hirdetés

Az Oracle csütörtökön jelentette be, hogy egyes, a tulajdonát képező szabadalmak megsértése miatt perbe fogta a Google-t. A gyártó szerint az Android megalkotása során a Sun által jegyzett Java programozási nyelvvel kapcsolatos jogok sérültek.

 

Google Nexus One
Google Nexus One

 


„Az Android kifejlesztése során a Google tudatosan, közvetlenül és folytatólagosan visszaélt az Oracle Java-val kapcsolatos intellektuális tulajdonával. Keresetünk révén szeretnénk elérni, hogy megfelelő jogorvoslatot kapjunk" - olvasható Karen Tillman, az Oracle szóvivőjének közleményében.


A keresetet csütörtökön nyújtották be az Egyesült Államok San Francisco-i kerületi bíróságához; a felperes tárgyalásra számít.


Az Oracle a Sun felvásárlásakor egyúttal a Java-technológia jogaira is szert tett. A Java egy szoftveres környezet, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók, a megfelelő szoftver telepítését követően, kompatibilis programokat futtathassanak a számítógépeiken.


A Google az Android kifejlesztésekor egy Java-kompatibilis megoldást is integrált az operációs rendszerbe: a Dalvik-ot „clean room" alkalmazásként, a Sun technológiájának és intellektuális tulajdonának felhasználása nélkül dolgozták ki - nyilatkozta Ken Dulaney, a Gartner elemzője.


Az Oracle szerint azonban a Dalvik több általuk birtokolt szabadalmat sért; a cég a perirathoz is csatolta az érintett szabadalmak listáját.

 

Frissítés: az eredeti cikk ComputerWorld Online-on való megjelenése óta a Google hivatalosan is kommentálta az ügyet: véleményük szerint az ellenük felhozott vádak teljesen alaptalanok, és az igazukat természetesen a bíróságon is hajlandóak megvédeni. Ezen felül nagyot csalódtak az Oracle-ben, hiszen ez a támadás nem csak a cégük, hanem a komplett nyílt forráskódú Java-közösség ellen irányul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.