Hirdetés

Az Uniónak hála vége az App Store egyeduralmának az iPhone-okon



|

A Digital Markets Act miatt hamarosan (majdnem) mindent megtehetünk az Apple-eszközökön, amit csak szeretnénk.

Hirdetés

Ha minden igaz, teljesen megváltozik az Apple viszonya az alkalmazásokhoz: a Bloomberg jelentése szerint

2023-tól az App Store-on kínálatán kívüli szoftvereket is szabadon lehet majd telepíteni az iOS 17-re, azaz az iPhone-okra és iPadekre.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy más alkalmazásboltokat is használhatunk majd, illetve közvetlenül a webről is tölthetünk le appokat. Ráadásul nemsokára külső fizetési megoldásokkal is vásárolhatunk, azaz nem kell a cég saját rendszeréhez ragaszkodnunk. 

Ez természetesen nem az Apple ötlete: a jövőre életbe lévő EU-s szabályozás, a Digital Markets Act miatt kell ezt meglépniük a cupertinóiaknak. Magyarán csak az uniós országokban változtat a szabályokon az Apple, az Egyesült Államokban és máshol marad az App Store uralma.

Hirdetés

A cikk szerint jelenleg lázasan ötletelnek a cégnél, hogy mely szabályokat milyen formában alkalmazzák. Az például még nem biztos, hogy megengednek-e máshonnan származó fizetési rendszert. Minden külső appot szigorúan ellenőriznek majd biztonsági és kompatibilitási szempontból is, az új szabályozás tehát nem jelenti azt, hogy szabad a vásár.

Az is érdekes kérdés, hogy ennek érdekében feloldják-e majd a böngészők korlátozásait. Az iPhone- és iPad-felhasználók ugyanis az Apple saját WebKit engine-jét kell, hogy használják akkor is, ha más browsert részesítenek előnyben, mint a Safari; valószínű, hogy hamarosan a Chromiumot és más megoldásokat is választhatunk.

Olyan szolgáltatásokat is elérhetővé kell tennie az Apple-nek külsős appok számára, mint a kamera és az NFC, vagy a Find My Network.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.