Hirdetés

Cloverview: Újabb Intel táblagép CPU a láthatáron



|

Az Atom energiatakarékosabb utódja lesz a Cloverview.

Hirdetés

Az Intel Developer Forum (Peking) alkalmával Doug Davis, az Intel netbook és táblagép menedzserének keddi beszédben hangzott el a nyilvánosság előtt talán először a Cloverview név. Így hívják majd az Intel újabb táblagépekbe szánt lapkáját, mely energiatakarékosabb lesz és 32 nanométeres technológiával készül majd.

 

A Cloverview követi az Intel két másik 32 nanométeres Atom alapú lapkáját, a netbookokba szánt Cedar Trailt és az alsó kategóriás okostelefonokba és táblagépekbe szánt Medfieldet.

 

Eleve az Atom processzorokat fejlesztette ki az Intel arra, hogy kis fogyasztású netbookokban teljesítsenek szolgálatot. Az Atom nagy sikert is aratott, ám jóval többet fogyaszt, mint az eleve energiaszempontú tervezési szempontok szerint kifejlesztett konkurens Arm proceszorok. Az Intel a gyártástechnológia fejlesztésében látja a lehetőségét annak, hogy az Arm CPU-kkal összevethető fogyasztású Atom változatokkal állhasson elő. A chipóriás a következő két évben áttér a 32, majd 22 nanométeres csíkszélességre a kisebb energiafelvétel érdekében.

Davis előadásában egyúttal szó esett a legfrissebb, májustól elérhető Atom Z760-ről, melyet azelőtt Oak Trail néven emlegettek. A májustól elérhető chip egyelőre 45 nanométeres technikával készül és integrált grafikus vezérlőt is tartalmaz. Az Intel gyártópartnerei mintegy 35 különféle táblagép modellt terveznek rá építeni, ezek közül néhány már májusban piacra kerülhet.

 

Az IDC adatai szerint 2010-ben közel 18 millió táblagépet szállítottak le világszerte. Ez a szám az idén felkúszik 44 millió fölé, így a tábla lapkák piaca az Intel számára is elsődleges fontosságú terület.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.