Hirdetés

Digitális nomádság: Iroda falak nélkül, szabadon



|

Itthon újdonságnak számít ez a tengerentúlon hétköznapinak mondható életforma.

Hirdetés

Bizonyára páran már tapasztalták, milyen amikor az irodától, vagy hazánktól távol útközben ér utol a munka. Már nem kell internetkávézók után keresgélni a városban, hogy a céges vagy a magán levelezésünket intézhessük. Ráadásul az adatainkat sem kell magunkkal cipelnünk. Ha rá tudunk csatlakozni az internetre a felhőből mindent elérhetünk. Online lenni pedig egyszerűbb, mint hinnénk, számtalan Wi-Fi hálózat várja a felhasználókat. Arra persze figyeljünk, hogy biztonsági intézkedések nélkül ne merészkedjünk fel bármilyen random hálózatra.

 

Egyre több a digitális nomád

Utazni jó és ha tehetjük mennyünk is. Ráadásul munkánk java részét akár távolról is elintézhetjük. Üljünk be egy kávézóba, csatlakozzunk és máris dolgozhatunk. Feladataink végeztével, ha kilépünk az instant irodából azonban nem a szürke hétköznapok színpadi elemei fogadnak, hanem egy másik, számunkra új, frissítő környezet. Digitális nomádnak lenni igazán jó. Ez a fogalom egyébként a számítógépes ipar szülőhelyéről a szilícium völgyből ered.

 

 

Amerikában egyáltalán nem szokatlan látvány, hogy az emberek kávézókban, gyorséttermekben laptopokon vagy táblagépeken pötyögnek. Európában ez kissé másként van. Akik a kávézókban dolgoznak, azok vagy diákok vagy turisták. Különösen Görögországban, Spanyolországban és Franciaországban van ez így, ahol erős a kávézókultúra. Az emberek szívesen járnak ezekre a helyekre és akár órákon keresztül beszélgetnek egy csésze felett. Mi európaiak ezekben a hangulatos miliőkben el sem tudnánk képzelni egy felnyitott teljes billentyűzetes laptopot, vagy egy tokban felállított táblagépet, melyhez bluetoothos billentyűzetet csatoltak. Egyszerűen valahogy nálunk ez nem divat, illetve furcsa, hiszen megszoktuk már, hogy a munkát az irodában végezzük.

 

 

De mi van akkor, ha az irodát nem tudjuk magunkkal cipelni, ám a feladatot időben el kell végezni. Ekkor bizony útközben, megszokott falak nélkül, a nagyvilág szeme előtt kell elvégezni a teendőket. A kezdeti furcsa érzet hamar elillan és idővel rádöbbenhetünk milyen kényelmes a digitális nomád életforma. Ráadásul a modern technológiának hála kevesebb kütyü kell hozzá mint gondolnánk. Egy táblagép vagy egy noteszgép bőven elegendő. USB kábelekből pedig csak annyit vigyünk, amennyi feltétlenül szükséges. A szükséges tartozékok között a töltővel és egyes esetekben külső akkumulátorral találkozunk. Másra gyakorlatilag nincs is szükség. Ha a városban vagy túrázással töltjük a napunk nagy részét, minden egyes gramm számítani fog. Pakoljunk könnyű holmikat, vagy olyanokat, melyek mellé nem kell kisezer kiegészítő.

 

 

Mi teszi/tette lehetővé a mobilitásunk?

Legikább a Wi-Fi. Szinte mindenhol találkozhatunk vele és ez szuper. Azonban nem mindegyik hálózat használható. Számos helyen szellemhálózatok dolgoznak, melyek korlátoltak, csatlakozhatunk, de egy árva bit sem megy keresztül a Wi-Fi hálózaton az internet irányába. Mielőtt bármit is rendelnénk, ellenőrizzük a hálózatot. Külföldön így akár mobilszélessáv nélkül is meg lehet úszni. Sőt egy hosszabb úton rengeteget spórolhatunk. Csak Wi-Fi-n lógni azonban nem a legjobb stratégia, mert ekkor helyhez vagyunk kötve. Nem mászkálhatunk szabadon, hiszen ha eltávolodunk a hotspottól, a kapcsolat is elvész. Ha ezt elszeretnénk kerülni, akkor válasszunk az elérhető internetcsomagok közül.

 

 

A táblagép az utazó legjobb barátja

Ha úton vagyunk senki sem szeret cipekedni. Egy könnyű gép kell és kész. Ez lehet tablet vagy egy ultrabook is, de az utóbbi nagyon drága. Nincs mindenkinek pénze rá, ellenben egy nagyobb táblagépet már a felső kategóriás gépek árának töredékéért is be lehet szerezni. Ezekhez csak egy tok kell és/vagy billentyűzet és bárhol munkába márthatjuk az ujjainkat. A táblagépeknél különösen fontos a hosszú üzemidő. Gyakran netet hamarabb lehet találni, mint egy fali konnektort.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.