Hirdetés

Egyre többe kerülhet az Android



|

Fokozódik a jogi nyomás a Google készülékgyártó partnerein.

Hirdetés

Az Android debütálásakor a keresőcég számos érvet tudott felhozni annak érdekében, hogy meggyőzze a hardveres partnereket az operációs rendszer létjogosultságáról. Az egyik döntő pont vélhetően az volt, hogy a szoftver folyamatosan gondos fejlesztés alatt fog állni, ráadásul a nyílt forráskódú gyökerei miatt sosem kérnek majd érte egy fillért sem.

 

 


A helyzet azóta kissé megváltozott: ugyan az Android jelenleg, és a jövőben is egy teljesen ingyenesen felhasználható szoftver lesz, viszont sajnálatos módon rengeteg különféle szabadalmat sért. Jelenleg számos vállalat perli a keresőcéget, vagy valamely partnerét a robotos rendszerben lévő „kintlévőségei" miatt, a Google-nek pedig nincs mivel visszavágnia, hogy kikényszeríthessék a megszokott keresztlicencelési megállapodást.


Egyes becslések szerint amennyiben minden főbb potenciális szabadalombirtokos behajtja a Google-ön és partnerein a pénzét, akkor a licencdíjak összege eszközönként meghaladhatja akár a 60 dollárt is. Ettől függetlenül természetesen nem kell félni az Android halálától, viszont az olcsó robotos mobilok és táblagépek szegmense alaposan megsínylené a magas járulékos költségeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.